Rheden gaat bruggen vervangen in Dieren en Velp

Rheden gaat twee bruggen vervangen in Dieren en Velp. Foto: Studio Rheden

– De gemeente Rheden gaat drie bruggen vervangen en één brug krijgt groot onderhoud. Het gaat om bruggen aan de Gildestraat en de Talingsingel in Velp en op het Nachtegaalspad in Dieren.

Bij beide bruggen is houtrot en witrot aangetroffen, o.a. geconstateerd op cruciale plekken van de hoofddraagconstructie. Witrot veroorzaakt een verlies van de samenhang in het hout, wat natuurlijk grote gevolgen heeft voor de sterkte“, aldus de gemeente Rheden.

Volgens de gemeente zijn de bruggen aan het einde van hun levensduur “en om elk risico te voorkomen, moeten de bruggen vervangen worden. Bij de Gildestraat op bedrijventerrein De Beemd zijn tijdelijk palen geplaatst zodat er geen voertuigen maar alleen fietsers over de brug kunnen rijden.

Dat bruggen niet goedkoop zijn blijkt wel uit de kosten die de gemeente moet maken om de fietsbruggen te vervangen. Beide bruggen worden vervangen voor ongeveer 100.00,– per stuk.

De kleine houten vlonderbrug aan de Talingsingel langs de a348 wordt ook vervangen vanwege houtrot en witrot. Hiervan zijn de kosten bijna 16.000 euro.

Groot onderhoud

Naast deze drie nieuwe bruggen is ook onderhoud nodig aan aan bruggen. Bij de brug aan de Pres. Kennedylaan vlak naast het voormalige ziekenhuis van de steiger wordt de houten leuning vervangen voor bijna 25.000 euro. Dit komt door natuurlijke veroudering.

Gildestraat in Velp – Foto: Martin Slijper
Gildestraat in Velp – Foto: Martin Slijper
Nachtegaalspad in Dieren – Foto: Studio Rheden

Zie ook: Rondje fietsen langs de IJssel tussen Velp en Rheden kan niet meer