Waarom vangt Rozendaal geen asielzoekers op?

Slaapkamer Oekraïense vluchtelingen. Foto: Martin Slijper

– Rozendaal is één van de gemeenten die de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers heeft opgevangen. Toch hoopt burgemeester Ester Weststeijn van harte dat de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt.

Het is vreselijk wat daar in Ter Apel gebeurt. Wij voelen ook hier de maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit in de gezamenlijkheid op te lossen. Als je dan de emotie van de burgemeester van Westerwolde ziet, dat raakt ons hier ook diep“, zegt burgemeester Ester Weststeijn volgens mediapartner Omroep GLD.

Zes asielzoekers

Maar waarom heeft de gemeente Rozendaal geen bijdrage geleverd. “In dit lijstje wil je niet staan. Wij zouden graag willen opvangen, maar we zijn een gemeente met slechts 1.750 inwoners, zonder industrieterreinen of campings daaromheen. Er is gewoonweg geen ruimte voor, hoe graag we ook zouden willen. Als de spreidingswet er komt, gaat het voor ons om maar zes asielzoekers. Dat zet weinig zoden aan de dijk. We werken wel samen in de regio Arnhem met tien gemeenten. Daar is wel veel opvang geregeld.

Geen vluchtelingen, maar wel Oekraïners

Opvallend is dat Rozendaal wel geen vluchtelingen opvangt maar wel Oekraïners op de Bosrank. Burgemeester Weststeijn: “Dat heeft ermee te maken dat we bij de opvang van Oekraïners nog dachten dat het om een heel korte periode zou gaan. Bij de opvang van asielzoekers gaat het doorgaans om een langere periode. Bij de Oekraïners hebben we hiervoor een stukje particuliere grond moeten inzetten. We dachten voor heel tijdelijk, maar dat is door het voortduren van die oorlog anders uitgepakt.