Amaryllis in de kliko? Doodzonde, zegt de tuinman

Met wat aandacht en moeite leeft de amaryllis na een tijdje weer helemaal op. Foto: Jeffrey Surianto via Pexels

– Geen kerst zonder een amaryllis in de buurt. Eind vorige maand werden er over en weer de nodige ‘kerstbloemen’ cadeau gedaan. Na een paar weken gooien veel mensen ‘m bij het GFT-afval, maar volgens Romke van de Kaa is dat helemaal niet nodig. Wie wat liefde en aandacht in de bloem steekt, kan er volgens hem een jaar later nog steeds van genieten.

“De amaryllis in de groene container gooien is echt doodzonde”, zegt Van de Kaa. “Voor de amarylliskweker is het natuurlijk fantastisch, want die heeft inmiddels een product dat jaar in, jaar uit wordt verkocht. Maar als je er eenmaal eentje gekregen hebt, is het heel makkelijk om ‘m volgend jaar weer in bloei te krijgen.”

Ruime pot

Heb je een bloeiende stengel, zegt Van de Kaa, verzorg die dan goed. “Dan heb je volgend jaar misschien wel drie bloeistengels. Je zet de amaryllis in een ruime pot, zodat hij voldoende ruimte heeft. Is hij uitgebloeid, dan haal je de bloem eruit en laat je de stengel staan. Die is nog groen en doet nog gewoon mee met de fotosynthese. Daarna geef je de stengel iedere week mest en water, dan komen er nieuwe bladeren aan.”

“Begin mei zet je ‘m buiten, tot ongeveer eind september. Je blijft tot die tijd steeds water en mest geven. Eind september laat je de amaryllis opdrogen, je zult dan zien dat het blad geel wordt. Vervolgens breng je ‘m naar binnen en op den duur begint hij uit te lopen. Vanaf dan begin je weer voorzichtig kleine beetjes water te geven en dan heb je aan het eind van het jaar weer een mooie amaryllis. Dat is veel duurzamer en fijn voor de amaryllis”, aldus Van de Kaa.

Wisselvallig weer kan geen kwaad

De tuinman uit Dieren zegt ook dat het wisselvallige weer van de laatste tijd geen probleem hoeft te zijn voor je tuin. December en januari kenden warme dagen, waardoor sommige planten al wat uitlopen. Dat is niet erg, zegt Van de Kaa.

“Mocht het nu ineens 10 graden gaan vriezen, dan zal het blad dat nu al aan je planten zit doodvriezen – maar dan komt er wel weer nieuw blad. En alle planten die nog in knop staan, lopen geen enkel gevaar”, verzekert Van de Kaa.

Dit artikel verscheen in januari 2023 al eens op gld.nl.