Online nieuws lezen is voor blinden ineens veel lastiger

Loek Meijer

– Het kost blinden en slechtzienden veel moeite om in braille het nieuws te volgen sinds zij moesten overstappen op een ander computerprogramma: Online Player. De vertrouwde XML-software wordt na 15 jaar niet meer aangeboden door de leverancier.

Tot grote frustratie, want voor blinden is een krant lezen veel omslachtiger dan het al was. “Ik betrap me erop dat ik minder vaak de krant lees en dat is jammer”, zegt Veronique van Velzen.

Ze is blind en leest graag. “Ik ben fervent krantenlezer en lees graag tijdschriften.” Het plezier is sinds de overgang naar de andere software een stuk minder. “Het werkt niet fijn.

XML-software

Voorheen waren dagbladen beschikbaar via zogenaamde XML-software, een computerprogramma waarmee blinden en slechtzienden kranten konden lezen. Ze sluiten een leesregel aan op de computer, laptop of tablet: een plankje waarin braillepunten omhoog worden geduwd, waardoor braillegebruikers teksten kunnen lezen.

Het programma, de XML-software, is nu afgeschaft. Kranten kunnen nu gelezen worden in een online omgeving. Die nieuwe omgeving is een zooitje, zo vertelt ze tegen mediapartner Omroep GLD. Volgens Veronique werkt het niet fijn. Daarnaast kost het veel extra handelingen om een krant te openen.

We zijn niet vies voor extra werk, maar niet als het niet nodig is“, zegt Loek Meijer. Hij is voorzitter van het Nationaal Blindenmuseum en hoort veel klachten over het nieuwe systeem.

Verouderd

De opvolger, Online Player, is niet per definitie nieuw en wordt volgens directeur Irmgard Reijntjes van bibliotheekservice ‘Passend Lezen’ al sinds 2021 gebruikt. Het is wel zo dat blinden en slechtzienden ineens massaal de overstap maken, omdat het XML-programma is afgeschaft. Volgens Reijntjes komt dat doordat de software is verouderd. Het programma is vijftien jaar geleden aangeschaft en is sindsdien niet meer geüpdatet.

“Het risico dat het zeer sterk verouderde XML programma geheel uit zou vallen werd steeds groter”, reageert ze namens Passend Lezen. “Denk hierbij aan de frequente updates van Apple en Android”, voegt ze toe. De organisatie wilde voorkomen dat gebruikers plots geen kranten meer zouden kunnen lezen als het programma uit zou vallen. Ook speelde de beveiliging van het XML-programma een rol. Gebruikers konden kranten lezen met een onbeveiligde link. “Dit is tegen de afspraken in met de Mediafederatie.

‘Werkte altijd’

Veronique heeft geen begrip voor de overgang. “Het programma is er zonder discussie uitgegaan en het was zogenaamd verouderd. Bij mij werkte het altijd. Argumenten zijn niet steekhoudend.” De blinde Veronique en Loek Meijer van het blindenmuseum hopen dat er snel een oplossing komt.

Directeur Irmgard Reijntjes van bibliotheekservice ‘Passend Lezen’ laat weten de klachten over Online Player ‘zeer serieus te nemen’. “Waar mogelijk worden deze verwerkt als de nieuwe website live is. Binnen de oude website was dit niet mogelijk”.