Organisatie overtuigd dat NK wielrennen op Posbank kan

De 25e editie van de Dutch Food Valley Classic werd in 2010 op de Posbank verreden. Foto: ANP

– Het moet mogelijk zijn om het NK Wielrennen komende zomer te laten doorgaan, ondanks de strenge eisen die Natuurmonumenten stelt. Maar het is wel een grote uitdaging voor de organisatie, zegt de Arnhemse wethouder Bob Roelofs. “We gaan met elkaar in gesprek komende week. Dan gaan we kijken hoe we tot elkaar kunnen komen.”

Natuurmonumenten liet zaterdag aan Omroep Gelderland weten dat er strenge eisen worden gesteld aan de wedstrijd, als de route over natuurgebied de Posbank komt te lopen. Geen publiek, geen helikopters, geen volgauto’s en geen reclamekaravaan op de Posbank: het is een kleine greep uit de eisen die Natuurmonumenten stelt.

Broedvogels

Gebiedsbeheerder Maarten Bakker zegt dat hij wil meewerken aan het NK, als aan die eisen wordt voldaan. “Een NK is een grote happening, maar als je dat door een kwetsbaar natuurgebied laat gaan in het broedseizoen, dan moeten we kijken naar: wat kan waar en op welk moment. Het kan hier prima op de weg, maar dan moet je zorgen dat de broedvogels niet verstoord worden.”

Thijs Rondhuis van Courage Events, de organisator van het kampioenschap, laat weten zich te realiseren dat de koers door een kwetsbaar gebied trekt en is ervan overtuigd dat het NK op de Posbank georganiseerd kan worden: “Dit NK wielrennen wordt dan ook op de meest duurzame manier georganiseerd, omdat de KNWU veel waarde aan de natuur en de toekomst van Nederland hecht.”

Intensief contact

Wethouder Roelofs heeft na het bericht van Natuurmonumenten intensief contact met de andere betrokken organisaties. Hij heeft wel begrip voor de houding van Maarten Bakker. “Hij komt op voor zijn Natuurmonumenten, prima. Maar het gaat mij erom of je vervolgens ook kijkt naar de andere kant van de medaille.” De wethouder denkt dat het NK een mooie vorm van promotie is voor de regio, inclusief de natuur in dit gebied.

De initiatiefnemers van het NK komen aanstaande woensdag bij elkaar om de eisen van Natuurmonumenten te bespreken.

De bespreking tussen Natuurmonumenten, de betrokken gemeenten en organisator Courage Events is woensdag geweest. Het NK wielrennen kan doorgaan, ook al moet Courage aan strenge eisen voldoen op de Posbank.

Natuurmonumenten wil geen helikopters, drones, reclame-uitingen en geluidsinstallaties op de Posbank. Courage zegt aan die eisen te kunnen voldoen. Ook wil ze geen horeca en beeldschermen in het natuurgebied. Verder moet de weg dicht voor al het andere verkeer, waardoor het er minder druk zal zijn dan tijdens een gewone zondag in juni, zegt de organisatie.

[lees ook:undefined]