Bewoners bezorgd over opgesloten vleermuizen in De Cirkel

De Cirkel Rheden. Foto: Martin Slijper

– Buurtbewoners delen hun zorgen nadat de handhaving van de gemeente Rheden en de milieupolitie afgelopen donderdag onderzoek deed naar vleermuizen in het dak van sportschool De Cirkel aan de Dorpstraat in Rheden.

Het dak van de sportschool is door een plaatselijke aannemer dicht gespoten met pur, aan de dakgoten zijn extra latten bevestigd en ook dakpannen zijn dicht gepurd met purschuim. Hierdoor kunnen de vleermuizen die daar leven niet meer wegvliegen waardoor ze mogelijk snel zullen sterven volgens de Rhedenaren.

Vleermuizen in winterslaap

De sportschool ligt naast de dorpskerk van Rheden en daar vliegen in de zomer honderden vleermuizen rond. In de winter houden vleermuizen een winterslaap. Ze gaan dan in een soort spaarstand. Een vleermuis zoekt een schuilplek waar het in de winter tussen de 5 en 10 graden blijft. Tijdens deze winterslaap hangen vleermuizen op hun kop aan hun achterpoten.

Handhaving

Bewoners uit de buurt hebben meteen handhaving gevraagd om te kijken waarom dit is gedaan. Ook de milieupolitie was daarbij aanwezig maar ze zijn niet binnen geweest. De handhaving van de gemeente wilde zelf ook niets vertellen over wat er precies aan de hand is en verwees meteen naar de perswoordvoerder van de gemeente.

Rheden laat weten: “We zijn op de hoogte dat het dak van de Cirkel helemaal dicht gespoten is met pur. Maar het probleem ligt bij de provincie”, zo vertelt een persvoorlichter van de gemeente Rheden. Het probleem ligt niet bij de gemeente Rheden zelf. De gemeente wacht nu af wat er uit het onderzoek komt. “De provincie heeft daar bevoegd gezag over als er opgetreden of gehandhaafd moet worden. Die gaan over flora en fauna.”

Er zou nog geen ecologische rapport zijn opgesteld door de eigenaren. Bij de gemeente is ook nog niets bekend. Dat rapport is wel nodig om te kunnen voldoen aan de vergunningseisen van de nieuwe Omgevingswet. “Dat zijn ze nu aan het onderzoeken“, aldus de persvoorlichter. Of er nu vleermuizen in het pand zitten weet de gemeente ook niet zeker. “Dat moet zo gauw mogelijk worden onderzocht.” Daarvoor verwijst de gemeente opnieuw naar de provincie.

De Cirkel Rheden – Foto: Martin Slijper

De sloop van De Cirkel, om daar in de toekomst woningen te bouwen, kan ernstig worden vertraagd als zich vleermuizen in het pand nestelen. Mogelijk wil de eigenaar deze vertraging hiermee voorkomen volgens een buurtbewoner. Rheden laat weten “wel in gesprek met de projectontwikkelaar WeBro Invest en de eigenaar van De Cirkel. We gaan nog verder kijken wat er aan de hand is. Maar in principe ligt dit probleem bij de provincie.

Op de website van de provincie staat beschreven dat vleermuizen beschermd worden door de Wet natuurbescherming. “Volgens deze wet mag u diersoorten niet doden of verwonden en hun verblijfplaatsen niet vernielen of beschadigen.

Een perswoordvoerder van de provincie Gelderland is herhaaldelijk gevraagd naar de uitkomst van het eerste onderzoek. En hoe het nu met de vleermuizen gaat? Maar de woordvoerder kon nog niets over dit onderzoek melden. Inmiddels is ook de politie benaderd en de Nationale Databank Flora en Fauna is een onderzoek gestart naar de vleermuizen. Laska Mosterman, eigenaar van Sport en Healthclub de Cirkel, heeft nog niet gereageerd op vragen.

Zie ook: Sportschool De Cirkel wil verhuizen naar de IJsselsingel
Zie ook: Weer een zwembad minder in de gemeente Rheden
Zie ook: Inwoner reageert met ingezonden brief op 24 nieuwe woningen in Rheden
Zie ook: Onvoldoende participatie: Gemeente zet omwonenden opzij bij nieuwbouw de Cirkel