Wandelen in de natuur? Daar is een pot met geld voor nodig

Wandelaars op de Veluwezoom. Foto: Marcel van den Bergh

– Als Staatsbosbeheer geen extra geld van de overheid krijgt, moeten op termijn wandel- en fietspaden door de natuur uit voorzorg worden afgesloten. Voor fatsoenlijk onderhoud is driemaal zoveel geld nodig, klinkt de waarschuwing.

“Er is dan te weinig geld voor onderhoud. Dan moeten er op termijn paden afsluiten als ze onveilig worden. We kunnen niet hebben dat mensen zich daar gaan bezeren”, benadrukt woordvoerder Imke Boerma van Staatsbosbeheer dinsdag.

Drie keer zoveel geld nodig

De ANWB waarschuwt hier ook voor: “Voor het beheer van natuurgebieden voor wandelen, fietsen en varen krijgt Staatsbosbeheer subsidie van de provincies van ongeveer 9,2 miljoen euro per jaar. Deze bijdrage dekt slechts een derde van de totale kosten van beheer en onderhoud van de recreatieve basisvoorzieningen.”

Boerma bevestigt dit en beaamt dat Staatsbosbeheer eigenlijk drie keer zoveel subsidie nodig heeft: “Het gaat om alle recreatieve voorzieningen zoals onder meer fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen, picknickbanken en kanoroutes. We krijgen nu een paar tientjes per hectare. Dat is veel te weinig om zelfs maar de basis in stand te houden. En met de basis bedoel ik alleen wandelen en fietsen. Maar als je alles fatsoenlijk wil onderhouden heb je drie keer zoveel geld nodig. We zijn daarom in overleg met de overheid.”

‘Kunst en vliegwerk’

De woordvoerder van Staatsbosbeheer noemt daar bij nadrukkelijk de Veluwe: “Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Nederland. Mensen willen daar door wandelen en fietsen. Maar we hebben tekorten. We proberen alles met kunst en vliegwerk in stand te houden. Door samen te werken met gebruikersgroepen. Bijvoorbeeld een mountainbikegroep die de paden onderhoudt. Als een brug of uitkijktoren moet worden vervangen, dan proberen we dat met crowdfunding voor elkaar te krijgen. Maar om alles goed te houden, kan het zo niet blijven doorgaan.”

“We hopen op meer geld, zodat mensen kunnen blijven genieten van de natuur. Anders moeten we op termijn voorzieningen afluiten, omdat we ze niet kunnen onderhouden”, waarschuwt Boerma.