Dakpannenman Bart is hersteld na operatie en heeft ‘2024’ gelegd

Bart Matser is weer opgeknapt en kan het dak weer op . Foto: Omroep Gelderland

– Al meer dan 25 jaar houdt Bart Matser er een opvallende traditie op na. Op het dak van zijn huis in Rheden liggen oranje dakpannen in de cijfers van huidige jaartal. Als je langs zijn huis op de weg tussen Dieren en Velp rijdt, zou je de afgelopen weken denken dat het nog 2023 is. Vanwege het herstel na een operatie, zag Bart het niet zitten om traditioneel op nieuwjaarsdag de jaarlijks dakpanwissel te doen. Inmiddels is Bart weer opgeknapt en dus legde hij vandaag, een maand later, de dakpannen alsnog goed.

Eind vorig jaar kreeg Bart heftige buikpijn. Na enkele onderzoeken in het ziekenhuis blijkt dat hij steentjes heeft op zijn galblaas en lever. Na vijf dagen in het ziekenhuis, kon hij weer terug naar huis. Het werd te kort dag om de dakpannen op de eerste dag van het nieuwe jaar te verwisselen. Er gaat namelijk ook wat voorbereiding aan vooraf. Dat lukte allemaal niet. Vandaag legde Bart het juiste jaartal op het dak van zijn huis aan de Arnhemsestraatweg.

Kijk hier naar de bekende dakpannenwissel:

Bart is tevreden dat de dakpannen op zijn huis weer goed liggen: “Het is een maandje later maar helaas, het is toch weer gelukt.” Hoewel Bart wist dat hij nog niet het dak op kon begon het wel te kriebelen. “Het is toch het paradepaardje, zeker voor de mensen die uit Arnhem komen.”

Van dak gevallen

Bart mag dan wel 73 zijn, bang om te klimmen is hij niet. De Rhedenaar was in zijn werkzame leven bouwvakker en beleefde plezier aan het werken op hoogte. Toch ging het in 1994 een keer goed mis. Toen viel Matser tijdens het werk van het dak en kwam hij vierenhalve meter lager op de grond terecht.

“Ik heb mijn pols gebroken en ik had tien hechtingen in mijn koppie. Ik kwam voor tien dagen in het ziekenhuis terecht, maar ben daarna toch gewoon weer het dak op gegaan”, zei hij eerder tegen Omroep Gelderland.