Vitesse doet volop transferzaken en spekt clubkas, Manhoef naar Engeland

Million Manhoef in actie voor Vitesse. Foto: BSRAgency/OrangePictures

– Million Manhoef vertrekt voor een slordige 3,5 miljoen euro van Vitesse naar het Britse Stoke City. Dat geld is voor Vitesse bittere noodzaak om oplopende tekorten te dichten. De Arnhemse club doet er alles aan om voor de deadline van donderdagnacht (00.00 uur) nog twee nieuwe aanvallers te halen.

Manhoef was vorig seizoen de smaakmaker van Vitesse. Hij werd met negen goals topscorer en gaf ook nog vier assists. De supporters riepen hem uit tot de beste speler van het seizoen. Daarna leek een transfer naar AZ in de maak. Manhoef wilde wel, maar Vitesse vroeg ongeveer 5 miljoen euro en dat wilden ze in Alkmaar niet betalen.

4 miljoen euro

Dit seizoen presteert de rappe vleugelaanvaller beduidend minder. Toch was er nog voldoende belangstelling voor de 22-jarige Noord-Hollander, die nu heeft gekozen voor Stoke City. Omdat het contract van de rechtsbuiten nog doorloopt, ontvangt Vitesse een transfersom. Die is naar verluidt bijna 4 miljoen euro.

Het is geld dat Vitesse heel goed kan gebruiken, nu de Arnhemse club de beoogde eigenaar Coley Parry in de toekomst mogelijk een miljoenenlening moet terugbetalen. Om het lopende seizoen uit te kunnen spelen, heeft Vitesse ook nog enkele miljoenen euro’s nodig.

Laatste formaliteiten

Manhoef is donderdag al de hele dag in het Brittannia Stadium in Stoke-on-Trent, om de laatste formaliteiten af te ronden met zijn zaakwaarnemer en familie. Vitesse is met de Engelse club, die uitkomt op het tweede niveau, woensdagavond al tot een akkoord gekomen. De speler tekent voor meerdere jaren.

Ontkenning

Vorige week lachte Manhoef, aan de vooravond van het verloren duel met PEC Zwolle, nog enigszins brutaal op de vraag of hij nog bij Vitesse zou vertrekken. Hij ontkende een mogelijk vertrek, maar was al op de hoogte van de concrete interesse.

Ook de Italiaanse clubs Palermo en Hellas Verona hengelden naar Manhoef, maar de speler ziet voor zichzelf het meeste perspectief in Engeland bij Stoke City. De club staat overigens 19e in een ranglijst met 24 ploegen.

Vitesse wil in de komende uren ook nog Joel Voelkerling Persson slijten, maar hij was gehuurd en een vertrek zal de kassa niet nog eens laten rinkelen. De spits staat onder contract bij het Italiaanse Lecce. Voelkerling Persson komt niet voor in de plannen van trainer Edward Sturing.

Mexx Meerdink uit Winterswijk moet voor doelpunten zorgen in Arnhem – Foto: Orange Pictures

Goals

Met Winterswijker Mexx Meerdink heeft Vitesse al één nieuwe spits in huis gehaald. De zoon van oud-Graafschapspeler Martijn Meerdink wordt gehuurd van AZ. Meerdink mocht weg bij die club, omdat Jens Odgaard naar Bologna gaat en AZ FC Volendam-spits Zeefuik nog vastlegde. Meerdink heeft maar één opdracht meegekregen in Arnhem en dat is doelpunten maken.

Nog twee aanvallers

Hoewel Meerdink dus al binnen is, gaat Vitesse de komende uren zeer waarschijnlijk nog twee aanvallers halen. Paxten Aaronson is één van hen. Hij wordt gehuurd van Eintracht Frankfurt. De Amerikaan kan ook in een aanvallende rol op het middenveld uit de voeten.

De Arnhemse club strijdt tegen degradatie en staat samen met FC Volendam onderaan in de eredivisie. De twee laatste clubs op de ranglijst gaan er direct uit.