Minder lichtvervuiling in gemeente Rheden

Lantaarnpalen Foto: Pixabay

RHEDEN – De gemeenteraad wil graag de openbare straatverlichting waar mogelijk dimmen, slimmer maken of misschien zelfs verwijderen. Maar hoe gaat de gemeente dat doen met 7339 lantaarnpalen in de hele gemeente?

De gemeente Rheden laat weten geen lichtmasten te verwijderen of helemaal uit te zetten. De verkeers- en sociale veiligheid is namelijk ook belangrijk in de gemeente Rheden.

Wel worden tot 2030 nieuwe lichtmasten in de gemeente voorzien van een dimprotocol 3A. Dit houdt in dat verlichting tussen 22.00 en 06.00 uur tussen de 50% en 70% wordt gedimd. Tussen 22.00 en 00.00 uur brandt de nieuwe verlichting op 70 % in plaats van 100%. Tussen 00.00 en 05.00 uur brandt het 50% en 05.00 en 06.00 uur brandt het 70%.

Door dit dimregime hanteert Rheden bij lichtmasten die vervangen moeten worden zowel voor adequate verlichting ten behoeve van de veiligheid, als ook een bijdrage aan het verminderen van energieverbruik en minimaliseren van lichtvervuiling.

Fietspaden

Voor de fietspaden past Rheden soms dynamische verlichting toe. Dat werkt op aanwezigheidsdetectie. Door middel van sensoren zullen een aantal lampen tijdelijk feller gaan branden op het moment dat een fietser aan komt rijden. Is de fietser eenmaal voorbij een lamp, dan gaat de verlichting branden op een lager lumen. Dit is volgens de gemeente Rheden al in gebruik genomen op de fietspaden tussen Laag-Soeren en Dieren en ook tussen Ellecom en De Steeg…