Foutje gemeente: bedreigde vlinder bijna uitgeroeid

De sleedoornpage op een struik in Doesburg (Foto: Henk Verschoor). Foto: Henk Verschoor

– Boos en verdrietig. Zo voelt natuurliefhebber Henk Verschoor uit Doesburg zich. Zijn geliefde vlinders, de zeldzame sleedoornpages, zijn nagenoeg verdwenen uit zijn buurt. En dat komt door een fout tijdens werkzaamheden. Werklui snoeiden de struiken waarop deze zeldzame vlinders hun eitjes afzetten, tot twee keer toe.

Henk Verschoor kan er met zijn verstand niet bij: “Ik ben werkelijk met stomheid geslagen. Het was bekend dat deze sleedoornpages er zitten. We tellen ze elk jaar samen met de Vlinderstichting en binden dan ook touwtjes aan de takken met eitjes erop. Dit om nog duidelijker te laten zien waar eitjes zijn afgezet. En tóch is alles nu nagenoeg weg. Met een noodtelling zagen we nog maar 10 tot 15 eitjes terwijl er vorig jaar rond deze tijd 150 waren.”

Gemerkte tak met eitje en touwtje. – Foto: Henk Verschoor

Rode Lijst

De sleedoornpage is een bedreigde diersoort en staat daarom op de zogeheten Rode Lijst, zo meldt de Vlinderstichting. De vlinder is dus beschermd in het kader van de Wet natuurbescherming. Verschoor: “En daarom moet de gemeente Doesburg ook met een herstelplan komen.”

De gemeente Doesburg erkent de fout en zegt dit ten zeerste te betreuren. Doesburg had in de gaten moeten houden dat de aannemer en de energiemaatschappij beiden de werkzaamheden correct zouden uitvoeren, zoals in de voorschriften stond. Dus zonder het verwijderen van de struiken.

‘Onvoldoende rekening gehouden’

Een woordvoerder legt uit hoe het toch heeft kunnen gebeuren: “Bij het neerzetten van een elektriciteitshuisje is in een groenstrook de beplanting weggehaald, waaronder sleedoorn. Er is helaas onvoldoende rekening gehouden met de eventuele eitjes van de sleedoornpage bleek later.”

Hetzelfde gebeurde daarna tijdens wegwerkzaamheden op dezelfde plek. Ook daar werden struiken verwijderd en werden takken met eitjes niet verhuisd. Terwijl dat wel in de afspraken was vastgelegd.

De weg waar de sleedoornstruiken stonden. – Foto: Henk Verschoor

Takken met eitjes verplaatsen naar hier

Henk Verschoor vreest nu het ergste: “Ze hadden inderdaad de takken met eitjes moeten verplaatsen naar andere sleedoornstruiken. Als je ze daar in vastbindt, kunnen de eitjes daar uitkomen. Hoe het nu verder moet? Misschien van een andere plek takken met eitjes halen en hier plaatsen. Ik heb donderdag weer overleg met de gemeente over hoe ze dit gaan oplossen.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “Gelukkig staan in het gebied nog steeds sleedoorns met waarnemingen van sleedoornpages. Deze kwaliteit koesteren wij door sleedoornstruiken terug te planten en zorgvuldig te beheren. Zo hopen we de populatie niet alleen te herstellen, maar zelfs te versterken.”