Wolf komt erg dicht bij auto: ‘Hij is vermoedelijk gevoerd’

Wolf loopt mee met auto. Foto: Liesbeth

Als wolven worden gevoerd door mensen, kunnen ze gevaarlijk worden. De boodschap van wolvenkenner Dick Klees is duidelijk: “Voer wolven niet.” Afgelopen weekend stond een wolf namelijk verwachtingsvol bij een auto op de Noord-Veluwe te wachten, omdat hij mogelijk gevoerd is door mensen.

Liesbeth zat naast haar man in de auto toen ze over de Veluwe reden. Plotsteling zag hij een wolf verschijnen en zei: “Pak de camera!” Liesbeth pakte haar telefoon en begon te filmen. “Ik vond het heel onwerkelijk”, vertelt ze. “Wij zijn hier opgegroeid en we zijn gewend om wild te zien. Maar dit is iets heel unieks, dat hij zo dichtbij komt.”

Op de beelden zie je dat de wolf even uit beeld verdwijnt en daarna richting de auto loopt. Dan staat hij op een paar meter van de auto af en kijkt naar binnen. Na een aantal seconden besluit de man uit te stappen, om ’te kijken hoe de wolf zou reageren’.

Wennen aan mensen

Daar lijkt de wolf van te schrikken en loopt weg. Maar waarom kwam de wolf zo dicht bij de auto? Het zou kunnen dat het puur nieuwsgierigheid was, maar wolvenkenner Dick Klees denkt dat er mogelijk iets anders speelt.

“Deze wolf vertoont niet gewone belangstelling. Hij loopt mee met de auto, kijkt gericht naar de auto en wordt afgeleid door de auto.” Volgens de wolvenkenner lijkt het erop dat de wolf aan het wennen is aan mensen. “Vermoedelijk is hij uit auto’s gevoerd of is er iets naar buiten gegooid. Dat is het begin van de ellende.”

Bekijk hier de beelden:

Maar op welke ellende doelt hij? Dat sommige fotografen alles doen om het mooiste plaatje te kunnen schieten. Daarbij worden dieren soms gevoerd. Maar het risico is dat het dier in kwestie gevaarlijk wordt.

“Als je een zwijn voert, kan het dier in je hand gaan happen. Hetzelfde kan voor wolven gelden. Als dat gebeurt, is het einde wolf.” Een wolf zou dan geschoten kunnen worden, omdat hij als ‘probleemwolf’ wordt bestempeld.

Om eten ‘bedelen’

Het voeren kan ook risico’s opleveren voor andere mensen die een wolf tegenkomen. Het kan namelijk gebeuren dat een wolf agressief om eten gaat ‘bedelen’ bij iemand die nooit een wolf zou voeren. Een toevallige voorbijganger kan dus last krijgen van het gedrag van fotografen.

“Wolven moeten dus absoluut niet gevoerd worden.” Is er nu risico dat deze wolf gevaarlijk wordt? “Het lijkt het begin van gewenning, dat moet niet uit de hand gaan lopen.”

De rol van de provincie

Een manier om een wolf ‘schuwer’ te maken, is bijvoorbeeld het inzetten van een paintballgeweer. Maar dat is niet zomaar geregeld. Als je een wolf wilt verjagen, moet je dat goed onderbouwen, omdat de wolf een beschermde soort is.

De provincie heeft onlangs een rechtszaak gewonnen. Zij kreeg een ontheffing om in Nationaal Park De Hoge Veluwe met een paintballgeweer op niet-schuwe wolven te schieten. Deze ontheffing gold niet voor de Noord-Veluwe en is inmiddels verlopen.

Als blijkt dat er een wens is om opnieuw een wolf te verjagen, moet er opnieuw een ontheffing aangevraagd worden.