Protestantse gemeente Rheden laat dorpskerk restaureren

Protestantse gemeente Rheden. Foto: Martin Slijper

– De Dorpskerk aan de Dorpsstraat in Rheden was toe aan groot onderhoud. Daarom is in januari een begin gemaakt met een aantal grootschalige onderhoudswerken. Momenteel worden de leien op het middelste dak, die lijken op de schubben van een vis, vervangen.

Het gaat alleen om de leien aan de zuidzijde van de kerk, die van onder naar boven worden verwijderd en waar nieuwe Duitse leien voor in de plaats komen. Deze werkzaamheden zullen ruim een maand duren. Weinig mensen zullen hiervan op de hoogte zijn omdat het werk aan de zuidzijde van het schip plaatsvindt, wat niet echt opvalt.

De kerk uit de 15e eeuw is een rijksmonument en heeft subsidie gekregen voor de restauratie, speciaal bestemd voor grote onderhoudsprojecten. Ruim de helft wordt betaald door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de andere helft moet de Protestantse gemeente zelf aanvullen. Daarnaast ontvangt de kerk ook nog geld van de Stichting Kerkelijke Gebouwen.

Toegangspoort

Gedurende het jaar zullen we meer grote projecten opstarten. De Stichting Behoud Dorpskerk Rheden gaat kijken of ze nog genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen om een gedeelte van het hek en de toegangspoort te laten restaureren.

Orgel

Daarnaast zal er ook grootschalig onderhoud plaatsvinden aan het orgel dat al tweehonderd jaar oud is. Het orgel dateert namelijk uit 1815, aldus organist Kees van den Haak. De gemeente haalt overigens zelf ook geld op, onder andere door het organiseren van maandelijkse concerten, verhuur van de kerk, gastheer zijn voor zomerfestivalconcerten, thema- en filmavonden, het Bonte Schaap Festival en bijvoorbeeld Lammetjesdag.

Protestantse gemeente Rheden – Foto: Martin Slijper