Cees Jan (58) speelt graag met treintjes in de kelder

Cees Jan Fledderus uit Dieren is 58 jaar

– Mannen op leeftijd die met treintjes spelen. Het is geen onbekende hobby, maar echt alledaags is het ook weer niet. Onze provincie telt veertien modelspoorclubs waar deze fanatiekelingen samenkomen. Cees Jan Fledderus uit Dieren is één van hen. Is dit zijn creatieve uitlaatklep of spoort hij niet helemaal?

Cees Jans liefde voor de modeltrein begon al jong. “Mijn vader had in de jaren zestig een mooie modelspoorbaan”, vertelt hij in De Week van Gelderland. Toen Cees Jan een jaar of 10 was, mocht hij er eindelijk zelf mee spelen, om het pronkstuk uiteindelijk helemaal over te nemen.

Na zijn tienerjaren werd het een hele tijd stil, maar inmiddels heeft de Dierenaar zijn hobby weer op de rails gezet en staat zijn Zwitserse baan uitgestald in zijn kelder. “Daar kan ik mezelf uren in terugtrekken”, vertelt Cees Jan.

Zo’n 32 vierkante meter wordt er met zijn baan in beslag genomen. Zijn verzameling bestaat uit ongeveer 50 locomotieven en 120 wagons, maar vooral een mooi stuk Zwitsers landschap. Volgens Cees Jan is dat ook het leukste. Tot in de kleinste details kan je bedenken hoe je de omgeving indeelt. Met speciale technieken bootst hij gras na, legt hij heuvels aan en worden er viaducten gebouwd. Cees Jan gaat de stationnetjes, die weliswaar van een bouwpakketje komen, zelfs met penseeltjes te lijf. Hij versiert ze met figuurtjes van 1,5 tot 2 centimeter.

Vergrijzende hobby

Cees Jans liefde voor de modelspoortrein beperkt zich niet tot de 32 vierkante meter Zwitserland in zijn kelder. Om de week komt hij bijeen met Modelspoorclub de Veluwezoom. De groep, bestaande uit zo’n dertig mannen, kan samen de passie delen voor de Zwitserse modeltrein op schaal 1:87.

“Het is leuk om samen te doen en je leert ook een heleboel van elkaar”, vertelt de modelspoorbouwer. Aan jonge aanwas ontbreekt het bij de club wel. “Met mijn leeftijd van 58 jaar ben ik wel een van de jongeren”, zegt Cees Jan. Hij denkt dat deze vergrijzing te wijden is aan de talloze manieren die we tegenwoordig hebben om onszelf bezig te houden. Hierdoor verliest de naoorlogse hobby zijn populariteit.

Bovendien is het een dure liefhebberij. De kosten van een baan lopen al gauw in de duizenden euro’s. Cees Jan ontkent niet dat het, afgezien van de kosten die je niet in de schappen van de speelgoedwinkel terugvindt, eigenlijk gewoon speelgoed is. Hij omschrijft zijn hobby dan ook grappend als een afwijking. “Een gezonde afwijking, maar wél een afwijking.”

Ben je benieuwd naar de indrukwekkende spoorbaan van de modelspoorclub van Cees Jan? Op zaterdag 17 en zondag 18 februari organiseert de Modelspoor club Veluwezoom een modelspoorshow, waar deze en banen van andere clubs te bewonderen zijn. Kijk voor meer informatie op hun website.

Kijk het gesprek terug dat Klaas Drupsteen had met Cees Jan Fledderus: