Politie moet stroomstootwapen inzetten in Velp

Politie zet stroomstootwapen in in Velp. Foto: Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink

– In een woning aan de Doctor van Voorthuijsenstraat in Velp is vrijdagochtend een man gewond geraakt nadat de politie het stroomstootwapen heeft ingezet.

De Dierenpolitie, in samenwerking met de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn, was vrijdagochtend aanwezig bij de woning vanwege mogelijk verwaarloosde katten. Omdat de bewoner bekendstond om het vaak niet openen van de deur, had de politie een machtiging om de woning te betreden.

Stroomstootwapen

Bij het binnentreden van de woning raakte de verdachte in paniek en verwondde zichzelf. Hij richtte zich ook tegen de politie, waardoor de agenten het stroomstootwapen moesten gebruiken. De verdachte liep verwondingen op en is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Na het incident heeft de politie minstens één mes in beslag genomen, maar hierover wil de politie geen details verstrekken. Wel laat de woordvoerder weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de zaak.

Tekst gaat verder onder foto

Politie zet stroomstootwapen in in Velp – Foto: Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink

10 katten in bewaring genomen

De LID nam tien katten in bewaring, zegt woordvoerder Jelko de Ruijter tegen Omroep Gelderland. Volgens hem komen de LID en de politie al sinds eind 2022 bij de man over de vloer. “Al eerder kregen we meldingen dat het huis vervuild was en dat daar een ammoniakgeur hing, waarschijnlijk door kattenpis. Een half jaar geleden besloot de officier van justitie om tien van de twintig katten in beslag te nemen.

In eerste instantie verbeterden de leefomstandigheden in het huis, maar later verslechterden die weer. “Vandaar dat we nu de overige katten in bewaring hebben genomen“, aldus de woordvoerder.

Bij in bewaring nemen kan de eigenaar eventueel de dieren weer terugvragen. Wel zitten daar volgens De Ruijter allerlei voorwaarden aan. “Zo moet de locatie van de huisdieren worden verbeterd en moeten de katten medisch weer prima in orde zijn. Verder zijn er allerlei kosten aan verbonden. De eigenaar moet bijvoorbeeld alle kosten rondom de opvang van de dieren terugbetalen. Vaak is het kostenplaatje zo groot, een gemiddeld huishouden kan dat niet eens betalen. De kans is dus klein dat de eigenaar zijn katten daadwerkelijk weer terugziet“, zegt de woordvoerder.