Waarom er nog hoop is voor Vitesse

De mensen op de Oost-Tribune staan massaal achter Vitesse. Foto: Orange Pictures

– Bestuurders bezwijken, resultaten blijven uit, de Amerikaanse overname ketst na achttien maanden af en financieel staat Vitesse er belabberd voor. Degradatie komt met de week dichterbij en op de werkvloer heerst onzekerheid. En toch zijn er ook best zaken die hoop bieden en goed gaan. Vijf aanknopingspunten voor Vitesse op een rijtje.

1) De supporters staan als één man achter de club

Dat bleek zondagmiddag wel in GelreDome. Liefst 18.000 mensen zaten in het stadion toen er eigenlijk gewonnen moest worden van FC Volendam. De supporters steunden de spelers de hele wedstrijd op hartstochtelijke wijze.

Vitesse speelde op de huidige knollentuin zelfs goed voetbal, maar faalde in de afwerking. En had ook wel wat pech. Nu het water de Arnhemse club aan de lippen staat, scharen de fans zich als een echte twaalfde man achter de spelersgroep. Ook dat is Vitesse en is belangrijk in het laatste deel van het seizoen.

2) Het programma en de verschillen bieden zeker mogelijkheden

Zondag staat er weer een echte finale op het programma tegen het hard wegzakkende Excelsior. Winnen op Woudestein, en waarom kan dat niet, zou de concurrentie (RKC vooral) serieus zenuwachtig kunnen maken. Excelsior staat nu op de veilige vijftiende plaats, met acht punten meer dan Vitesse. Winnen is wel een must.

Het verschil met RKC dat op een nacompetitieplek staat is slechts vijf punten. Dat gat is in twaalf wedstrijden nog best te dichten, want ook de Waalwijkers winnen nauwelijks.

RKC cruciaal

Het programma biedt Vitesse ook nog hoop. Tijdens de derby thuis tegen NEC komen vast extra krachten vrij nu de belangen gigantisch zijn. Op 9 maart gaat de ploeg van Sturing op bezoek bij RKC, een cruciale wedstrijd met zeker kansen. Almere City komt nog naar GelreDome, net als Sparta en Fortuna Sittard.

Als Vitesse dan het niveau haalt van de eerste helft tegen Heracles en FC Volendam van zondag, liggen er zeker mogelijkheden om punten te pakken. Zeker met een nieuw veld dat eraan komt, want Vitesse moet het toch van het voetballen hebben. De Algerijnse aanwinst Hadj-Moussa is daar een goed voorbeeld van.

3) Vitesse heeft zijn historie mee

Vitesse is een club van naam en faam. Eén van de oudste in het Nederlands voetbal, opgericht in 1892. De Arnhemse club is niet voor niets al een paar keer van de ondergang gered. Altijd staan er wel weer mensen op die inventief en financieel gul zijn. Ze kunnen het niet verkroppen dat de club naar de knoppen gaat. Die zin was vorige week nog een quote van sponsor en supporter Jan Snellenburg uit Velp in Nieuwsuur.

De rijke historie met tientallen nostalgische momenten op Nieuw-Monnikenhuize, de memorabele Europese wedstrijden in GelreDome, de emotionele binding met de mensen in de stad. Vitesse en Arnhem zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het moet wel heel raar lopen, wil deze roemruchte club echt uit het betaald voetbal verdwijnen.

4) Sponsoren verenigen zich

Achter de schermen verzamelen sponsoren zich om Vitesse met een miljoeneninjectie te helpen. Het gaat om een select gezelschap dat ook contact heeft met Coley Parry. Door het afketsen van de overname gaat de Amerikaan nu vrijwel zeker een minderheidsbelang nemen in Vitesse van 24,9 procent. Dat kan zonder bemoeienis van de KNVB.

Alle partijen hebben elkaar nodig om niet uit elkaar te vallen. Veel invloedrijke sponsoren van Vitesse wilden af van Peter Rovers, de interim-directeur van Vitesse. Hij stapte zondag op. Dat moment is afgewacht. De geldschieters verzamelen en organiseren zich nu als een soort familie. Of ze echt doorpakken, wordt snel duidelijk. Maar dat de bereidheid er is, biedt zeker vertrouwen voor de nabije toekomst.

5) Clubicoon Sturing geeft het voorbeeld

Hij is strijdbaar, slaat niet om zich heen, blijft energie uitstralen en strooit met realistische en positieve teksten. Edward Sturing is niet te benijden, maar zal vechten tot de laatste snik voor zijn Vitesse. Hij is ook een verbinder, een soort ambassadeur van Vitesse die de club en de mensen door en door kent. Dat is nu een voordeel.

Met de clubicoon uit Eerbeek als uithangbord hangt er geen negatieve sfeer rond de ploeg. Bij supporters en sponsoren heeft hij meer krediet dan een gemiddelde andere trainer. Dat hij Vitesse nu (eindelijk) beter aan het voetballen krijgt, biedt toch weer wat hoop voor de komende weken.