Rozendalers hebben de meeste rijbewijzen

Rijbewijs. Foto: Mr Pixabay

– Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 91,7 procent van de inwoners van Rozendaal boven de zeventien jaar een Nederlands rijbewijs heeft. Daarmee staat de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland bovenaan de lijst.

In de gemeente Rheden, waar veel ouderen wonen, bezitten nog 78% van de inwoners een rijbewijs.

Gemiddeld had op 1 januari 2024 acht op de tien volwassenen een rijbewijs. Dat aantal was evenveel als tien jaar eerder. Bijna een kwart van de bezitters van een autorijbewijs is 65 jaar of ouder, een toename van 45 procent ten opzichte van tien jaar geleden.

Deze toename komt deels doordat er steeds meer 65-plussers zijn. Bij vrouwen in deze leeftijdsgroep groeide dit percentage tot 53 procent, terwijl het bij mannen 38 procent was. Het aantal vrouwen van 75 jaar of ouder met een rijbewijs is zelfs verdubbeld in de afgelopen tien jaar.

Nederland telt momenteel 7,9 miljoen personenauto’s, en 11,7 miljoen mensen hebben een rijbewijs.