Vitesse benadert Paul van der Kraan als puinruimer

Paul van der Kraan (links) samen met Jan Streuer bij FC Twente. Foto: Orange Pictures

– Vitesse moet fors bezuinigen. Ook dient er een nieuwe organisatie te worden opgetuigd. En de grote vraag is wie daar leiding aan kan geven. Zonder een algemeen directeur en een gemankeerde Raad van Commissarissen is de Arnhemse club stuurloos geworden. Daarom is er dringend een vakman nodig om puin te ruimen. Dinsdag is Paul van der Kraan gevraagd om Vitesse te helpen. Dat zou een terugkeer betekenen van de zeer ervaren bestuurder in de Gelderse hoofdstad.

UPDATE 20.00 uur: Paul van der Kraan heeft al snel besloten niet in te stappen bij zijn oude werkgever.

Van der Kraan heeft in het betaald voetbal een grote staat van dienst. Door Vitesse wordt hij gezien als de ideale troubleshooter. De 70-jarige Brabander verricht als adviseur nu nog werkzaamheden bij FC Twente waar hij een nieuwe algemeen directeur inwerkt.

Hooguit drie dagen

In een soortgelijke functie zou hij nu ook bij Vitesse een rol moeten krijgen. Van der Kraan heeft het aanbod in beraad. De kans is aannemelijk dat hij de monsterklus in een adviseursrol tijdelijk gaat aannemen. Maandag zei de bestuurder bij Omroep Gelderland nog dat hij ‘hooguit drie dagen per week’ aan de slag wil in een eventuele nieuwe functie en niet meer als directeur.

Bij Vitesse is het al maanden zeer onrustig. Financieel staat de club er ronduit slecht voor. Bij de Amerikaan Coley Parry staat een miljoenenschuld uit tegen een fikse rente van naar verluidt 10 procent. Sportief bungelt Vitesse onderaan en dreigt een pijnlijke val naar de eerste divisie.

In die chaos stapte zondag interim-directeur Peter Rovers op bij Vitesse. Hij lag onder vuur van veel sponsoren en later ook supporters. Onder druk van de morrende achterban hield Rovers de eer aan zichzelf. Hij gaf 31 maart als einddatum mee tenzij er eerder iemand wordt gevonden die hem kan opvolgen.

Rovers werd door invloedrijke geldschieters afgerekend op de mislukte overname door Parry die vorige week door de licentiecommissie werd geblokkeerd. Parry en Rovers waren woedend.

Reddingsplan van Van der Kraan

Van der Kraan wordt door velen gezien als de ideale puinruimer bij Vitesse. In 2007 loodste hij de Arnhemse degradatiekandidaat nog langs de rand van de afgrond. Met een zogeheten vrijwillig crediteurenakkoord kreeg hij sponsoren zover dat schulden werden kwijtgescholden. Vitesse ontsnapte met dit reddingsplan aan een faillissement.

In 2010 kwam de club in handen van de Russen. De Georgiër Merab Jordania werd neergezet als de man die de kar moest trekken in Arnhem. Van der Kraan was toen nog algemeen directeur van Vitesse. In 2012 vertrok hij na een conflict met Jordania en kreeg hij een flinke afkoopsom mee. Later werd hij benoemd tot zilveren Vitessenaar.

Paul van der Kraan is blij met Merab Jordania bij Vitesse in 2010 – Foto: Orange Pictures

Orde bij FC Twente

Later voerde Van der Kraan met succes een saneringoperatie door bij Fortuna Sittard en FC Den Bosch. In Limburg begeleidde hij een overname van de aandelen naar de Turk Isitan Gün en zette hij een nieuwe organisatie neer. Bij FC Den Bosch kreeg hij te maken met de zoon van Merab Jordania die de aandelen overnam.

In 2019 ging Van der Kraan aan de slag bij het ambitieuze FC Twente. Ook daar verrichte hij de afgelopen jaren knap werk en schiep de Brabander orde in de financiële chaos. In Enschede wordt tegenwoordig vooral nog gesproken over de sportieve successen.

Hamstra wil wel naar Vitesse

Naast het binnenhalen van Van der Kraan denkt Vitesse ook aan een functie voor Gerry Hamstra. De 53-jarige Groninger heeft eveneens een verleden in Arnhem. Hij werkte tussen 2009 en 2016 in de jeugdopleiding. Daarna werd hij technisch manager bij SC Heerenveen om vervolgens dezelfde functie te bekleden bij Ajax.

Dat werd geen succes. Hamstra stapte op toen Sven Mislintat werd aangesteld door Ajax. Bij Vitesse zien ze in hem een opvolger van Benjamin Schmedes. De Duitser kondigde enkele maanden geleden al zijn vertrek aan bij Vitesse, kort na het opstappen van trainer Phillip Cocu.

Hamstra zou graag willen werken bij Vitesse. Hij heeft ook ambities om zich met de algehele organisatie te bemoeien. Mogelijk wordt hij door Van der Kraan begeleid in die functie.

Jan Streuer ook kandidaat?

Behalve Hamstra zou Jan Streuer (foto) ook een geschikte kandidaat zijn om de technische baas te worden in Arnhem. Streuer woont in Arnhem, was jarenlang manager bij Vitesse en heeft een hechte band met Van der Kraan.

Het duo werkt op de achtergrond nu nog samen bij FC Twente om nieuwe mensen in te werken. Streuer laat desgevraagd weten dat een eventuele terugkeer bij Vitesse op dit moment niet aan de orde is.