Boswachters waarschuwen: ‘Gebruik vooral je gezonde verstand’

Een medewerker van Natuurmonumenten verwijdert zogenaamd 'gevaarzettend hout' uit een boom. Foto: ANP

– Storm Louis ging donderdag tekeer in onze provincie. Ook in de bossen waaide het flink. Wie deze vrijdag het bos in gaat, of dat in het weekend van plan is, moet dan ook extra alert zijn.

“Tijdens een storm hebben de bomen in het bos wat te verduren en worden ze kwetsbaarder”, zegt Elyssa Henderson, boswachter in het Rivierengebied. Ze raadt het iedereen af om op korte termijn de bossen in te gaan. Wie toch gaat, krijgt het nadrukkelijke advies extra goed op te letten. “Zie je een dode boom of een boom met dode takken, dan is het verstandig om daar bij weg te blijven. Er kan iets op knappen staan”, weet Henderson.

Omgevallen boom

Illustratief genoeg heeft Henderson deze vrijdagochtend net een melding gekregen van een omgevallen boom in haar werkgebied. Dat betekent dat ze een ritje kan inplannen om de situatie ter plekke te beoordelen en te kijken of er gevaar is op omliggende paden en wegen. En dat is misschien niet de laatste melding. “De komende dagen lijken wat rustiger, maar er kunnen nog steeds takken uit de bomen breken.”

Ruben Vermeer werkt als boswachter ecologie in de eenheid Veluwezoom. Hij zegt dat je na een storm altijd je gezonde verstand moet gebruiken, voor je besluit door een bos te lopen. “Ik heb nu geen berichten van grootschalige toestanden, maar het kan natuurlijk gebeuren dat takken op vallen staan”, aldus Vermeer. Hij zegt dat het een meevaller is dat deze storm in de winterperiode speelde. “Dan staan de loofbomen nog niet verder in blad.”

‘Kijk goed om je heen’

Ellen ter Stege, boswachter bij de beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei van Natuurmonumenten, sluit zich bij haar collega’s aan. “Tijdens een storm moet je het bos niet ingaan, maar erna kan het ook nog onveilig zijn. Kijk goed om je heen en houd je altijd aan de richtlijnen die terreinbeheerders opstellen. Is het niet veilig om het bos in te gaan, doe dat dan ook vooral niet”, aldus Ter Stege.

Ze zegt dat boswachters na een storm een flinke taak hebben aan het controleren van hun werkgebied. “Het kost zeker een week om de paden en wegen te controleren op gevaar van loshangende takken of dode bomen. Soms kost het zelfs meerdere weken. Wees dus extra alert als je na een storm door het bos loopt.”