Vrijzinnigen De Sprang Velp draagt kerk over aan Boei

Vrijzinnigen De Sprang Velp. Foto: Martin Slijper

– Het kerkgebouw van de vereniging De Sprang-Vrijzinnigen Velp, voorheen Nederlandse ProtestantenBond (NPB), is begin deze maand het overgedragen aan Boei. De kerk is sinds januari 2022 niet meer in gebruik voor kerkdiensten en lezingen.

Boei is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met restaureren en herbestemmen van industrieel cultureel erfgoed in Nederland.

De Sprang is een karakteristieke zaalkerk zonder toren uit 1905 aan de Dr. Fabiusstraat 12 in Velp met een vloeroppervlak van 285 vierkante meter die ruimte bood aan 135 personen.

Het gemeentelijk monument moet volgens interim-voorzitter Olga Visser een maatschappelijk culturele functie krijgen. “Wij zijn verheugd met Boei een goede partij te hebben gevonden die voor deze invulling kan zorgen.

Boei: “Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.

Zie ook: Negen religieuze gebouwen komen te vervallen in gemeente Rheden