Winnend Vitesse leeft weer in de eredivisie: ‘Stuivertje wisselen tot het einde’

Edward Sturing blijft rustig: "Een opluchting is het wel". Foto: Orange Pictures

– Het zat eindelijk eens mee voor Vitesse zondag in Rotterdam. In de slotfase won de ploeg van Edward Sturing van Excelsior. Een cruciale en broodnodige zege die weer hoop geeft op handhaving in de eredivisie. Het verschil met de nacompetitieplek is teruggebracht tot twee puntjes. “We belonen onszelf voor het harde werken.”

Het hoofd van Nicolas Isimat-Mirin was goud waard op het kunstgras van Woudestein. De verdediger knikte de bal drie minuten voor tijd in de verre hoek. De bank sprong op, het bomvolle uitvak zag het van dichtbij gebeuren en ontplofte van vreugde. Vitesse haakt ineens weer aan bij RKC. Zo snel kan het gaan. De degradatiestrijd gaat nog zenuwslopende weken tegemoet.

‘We staan er weer tussen’

“Ik heb altijd gezegd dat het tot het einde spannend zou blijven”, vertelde Sturing in de catacomben van het kleine stadion. We zullen onderweg onze punten moeten blijven halen, maar we staan er weer tussen nu. RKC heeft twee punten meer en wij hebben er nu drie meer dan Volendam”, zei de trainer in de wetenschap dat FC Volendam vanavond nog speelt.

Twijfels, verdriet en angst

Isimat-Mirin glunderde. Hij was openhartig en vertelde over de zware tijden bij Vitesse. “Als je zo vaak verliest, word je verdrietig. Er komen ook twijfels in het team. Er is angst in de ploeg. Het is ontzettend moeilijk als je zo lang niet wint. Nu eindelijk weer eens in een uitwedstrijd. Daarom zijn we nu zo blij.”

Nicolas Isimat-Mirin: “Twijfels en verdriet laatste tijd” – Foto: Omroep Gelderland

De centrumverdediger was dus de matchwinner. “Dit zijn de mooie momenten voor een speler. Het is een gekke dag. Maar je moet het geloof blijven houden en dat doen we. We hebben na vorige week, al die gemiste kansen, een goede reactie gegeven. Deze wedstrijd moest het wel gebeuren. Nu moeten we echt doorgaan.”

Vitesse leeft weer. Het raakte niet van slag na de snelle 1-0 in de eerste minuut na rust. Sturing zag dat ook. “In de vorige wedstrijd werd het dan vaak ook 3-0 voor de tegenstander. Nu bleven we overeind. We bleven in de organisatie spelen en de taken werden uitgevoerd zoals afgesproken. Dat is winst.”

‘Het was nu veel minder dan vorige week’

Goed was het niet wat Vitesse liet zien. “Vorige week was het veel beter, tegen Volendam. Toen waren we echt dominant. Kwamen we steeds door over de zijkanten. Dat was nu niet zo. Het waren fases. Dan was Excelsior weer wat beter en dan wij. Maar we hebben wel weer keihard geknokt.”

En dat leidde na acht wedstrijden zonder zege eindelijk eens tot een positief resultaat. “Dit is effe wennen en inderdaad lang geleden”, gniffelde Sturing onderkoeld. Vijf meter verderop gingen de spelers uit hun dak. “Daar klonk een explosie”, vertelde de trainer.

“De laatste was op tien december thuis tegen Heracles. We willen er met zijn allen alles aan doen om Vitesse in de eredivisie te houden. Daar werken we iedere dag hard voor. Dan is het mooi dat je ziet dat we ook eens beloond worden.”

‘Een overwinning doet zoveel meer’

“Er was veel opluchting in de kleedkamer, maar als trainer ga je ook direct weer analyseren. En dan constateer je ook dat het nog veel beter moet. Maar het resultaat telt. Je kunt nog zoveel praten en allerlei individuele gesprekken voeren. Een overwinning doet veel meer met een groep.”

Voor veel mensen was Vitesse al dood en begraven. Degradatie kon niet meer worden afgewend voor de crisisclub uit Gelderland. “Je moet juist dan als trainer zelf rustig blijven”, meldde Sturing koeltjes.

Spelen voor het gevecht

“Ik heb dit twintig jaar geleden ook meegemaakt. Het zal tot het slot van de competitie stuivertje wisselen worden verwacht ik. Maar wij kunnen voor het gevecht meespelen. Dat hebben we weer laten zien en dat zullen we blijven doen.”