Jeroen heeft verzameling bijna compleet: ‘Ik moet nog twee krasloten’

Jeroen Siemelink verzamelt krasloten. Foto: Omroep Gelderland

– Vanaf dag één was Jeroen Siemelink in de ban van krasloten. Dertig jaar later heeft hij mappen vol met loten. “Het zijn er bijna vijfhonderd”, zegt hij met enige trots. Met de nadruk op bijna, want Jeroen mist nog twee spelnummers sinds de krasloten worden uitgegeven. En die wil hij nog dolgraag hebben.

Het gaat om de spelnummers 2 en 3, geeft verzamelaar Jeroen te kennen, terwijl hij door zijn verzameling bladert. “De nummer 1 wordt op dit moment voor mij ingelijst, die krijg ik weer terug.”

Ook van latere versies heeft hij lang geleden een map uitgeleend: “Die moet ik nog steeds terugkrijgen”.

Vakantie

Op vakantie in het buitenland zag Jeroen de krasloten voor het eerst. Hij was direct verkocht. “De verschillende lay-outs vind ik mooi en ik kras ze altijd, omdat ik weet hoe ik het uit moet leggen aan de mensen.”

Toen de loten ook in Nederland beschikbaar waren, bedacht Jeroen zich als eigenaar van een sigarettenspeciaalzaak dan ook geen moment: dit wilde hij ook verkopen. “Dat liep als een trein”, herinnerde Jeroen zich. Wel probeerden klanten in het begin gekke dingen uit. De moeder van Jeroen, die in de zaak helpt, vertelt: “Verpleegsters kwamen krasloten halen en die legden ze dan in het ziekenhuis onder een röntgenapparaat om te zien of ze er doorheen konden kijken”.

Ging dat? “Dat lukte niet.”

Wie helpt Jeroen?

De verzamelaar wil dolgraag de twee ontbrekende loten bemachtigen om zijn collectie compleet te maken. Hij mist spelnummer twee en drie. Siemelink doet daarbij een beroep op zijn mede-verzamelaars. Ze mogen zich altijd bij hem in zijn winkel in Velp melden.