Politiek niet blij met Albert Heijn in Rheden

Politiek niet blij met Albert Heijn in Rheden. Foto: Martin Slijper

– Albert Heijn in Rheden heeft een aanvraag gedaan om de openingstijden op zondag flink te verruimen. En die vergunning is ook goedgekeurd door het college. De supermarkt was altijd van 12:00 tot 19:00 open op zondag. Dat mag voortaan op zondag van 08:00 uur tot 22:00 uur. Maar daar is de politiek niet blij mee.

Hoe kon het fout gaan?

Het college was eerst van plan de aangevraagde ontheffing van AH af te wijzen. Maar het college heeft niet goed opgelet waardoor de supermarkt de vergunning toch kreeg. Raadsleden noemen het een grote blunder van het college. Door miscommunicatie tussen het college en een advocaat van de gemeente is het misgegaan. Daardoor moest de ontheffing tot verruiming van de openingstijden worden verleend.

Norm en waarde

Maar CDA Rheden en ChristenUnie zijn daar niet blij mee. Ze vinden de openingstijden van winkels een belangrijk onderwerp, aangezien het een norm en waarde vertegenwoordigt die mede bepalend is voor de dorpsidentiteit van Rheden.

Het college betreurt volgens wethouder Ronald ter Hoeven de gang van zaken dat Albert Heijn aan de Groenestraat in Rheden een ontheffing moest worden verleend. De nieuwe vergunning is zelfs in strijd met de verordening van de gemeente zelf, en toch moet de gemeente de vergunning afgeven. Maar hij zegt dat alle belanghebbenden zes weken lang bezwaar kunnen maken.

Ter Hoeven: “Indien er geen bezwaar wordt gemaakt wordt de ontheffing onherroepelijk en kan het college niets meer doen. Indien er wel een bezwaar wordt gemaakt moet alles volledig opnieuw worden bekeken.

Wie kan er bezwaar maken tegen de verleende vergunning? Dat zijn belanghebbenden, dus inwoners, organisaties, ondernemers maar ook bijvoorbeeld religieuze instellingen. Omdat de vergunning inmiddels is gepubliceerd kan iedereen zienswijzen indienen. Het CDA roept daarom ook iedereen op om bezwaar in te dienen tegen de afgegeven vergunning.

Politiek niet blij met Albert Heijn in Rheden – Foto: Martin Slijper