De tuin loopt uit, maar begin niet te vroeg met snoeien

Je hortensia snoeien? Dat kan nu wel. Foto: ANP

Het is mooi weer, de zon schijnt. Met jeukende handen kijken we naar onze ietwat verdorde tuintjes en planten. Een tripje naar het tuincentrum staat alweer gepland, want het voorjaar lijkt nu echt begonnen te zijn. Kunnen we alweer aan de slag in de tuin of moeten we de koude nachten toch even afwachten?

Deze week halen we overdag elke keer met gemak de 10 graden, maar in de nacht kan het nog weleens fris worden. Vrijdag komt de temperatuur zelfs dicht bij het vriespunt. Maar loop je daardoor nu risico als je vol enthousiasme met je snoeischaar aan de gang gaat?

Hortensia snoeien

“Je kunt nu je hortensia’s snoeien”, zegt hovenier Niels Veldhuis van Gebr. Arends Hoveniers uit Wichmond. “Maar je loopt wel het risico’s dat ze bevriezen. Soms vriest het in april ook nog, dus het is lastig om te bepalen wanneer je ze kunt snoeien zonder dat ze een tik krijgen van de vorst.”

Toch gebeurt dat niet vaak, weet hij. “Meestal gaat het goed, als het maar niet te hard vriest.” Wie niet kan wachten, kan altijd nog de plant inpakken, mocht er toch ineens vorst worden voorspeld. Maar dan moet het wel flink koud worden, weet Romke van de Kaa, tuinspecialist en schrijver. “Dan moet je aan – 10 graden denken.”

Verder is de tijd van het snoeiwerk eigenlijk wel achter de rug. “Alles loopt namelijk al uit”, aldus Van der Kaa. En dat zie je bijvoorbeeld ook aan de fruitbomen die alweer volop bloeien. “Vorig jaar kwam er flinke vorst terwijl de vruchtenbomen bloeiden. Het gevolg was dat er weinig appels en peren kwamen. Maar daar kun je nooit wat aan doen.”

Gras maaien

En wat moet je eigenlijk doen met het gras, dat door het zonnetje nu al lekker begint te groeien? “Dat zie je inderdaad al groeien”, ziet ook Veldhuis. “Je kunt het al maaien. Als het weer gaat vriezen, moet je niet maaien. Maar met deze temperaturen kan dat wel. Mits je tuin natuurlijk niet onder water staat, met de hoge grondwaterstanden.”

Volgens Van de Kaa moet je het gras alleen niet te kort maaien. Verticuteren – het verwijderen van een laag mos en dood gras uit je gazon – zou ook kunnen vanaf nu. “Maar ik vind het onzin”, zegt Van der Kaa. Als je veel mos in je tuin hebt, is dat een probleem van de afwatering, zegt hij. “Kalk strooien helpt dan niet. Je moet zorgen dat het water beter weg kan.”

Bollen en planten poten

Wie de tuin al wat wil opfleuren met voorjaarsbloeiers, kan wel aan de slag. “Je kunt nu al voorjaarsplanten kopen en planten. Het vrolijkt je tuin op. De bollen komen nu al op, dus het heeft wat leuks. Combineer eenjarige planten met bollen. Dan heb je nog meer bloei, het hele jaar door.”

En als je die planten in de volle grond zet, moet je goed opletten. “Het klinkt gek, maar je moet ze extra water geven. Vooral de maand april kan droog zijn. De bedoeling van het watergeven is dat de grond zich om de wortels van de plant sluit. Anders houd je lucht om de wortels en dat is niet bevorderlijk.”

En nog een gratis tip van Van der Kaa: “Dit is de tijd om sneeuwklokjes te verplanten. Die zijn nu bijna uitgebloeid en je kunt ze verplaatsen als ze nog in het blad zitten. Als je te lang wacht, kun je ze niet meer terugvinden.”