Stadioneigenaar GelreDome wil Vitesse kopen: ‘Dit is het moment’

Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion Gelredome. Foto: ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland

– Michael van de Kuit wil zo snel mogelijk Vitesse overnemen. Dat stelt de zakenman zaterdagochtend tegenover Omroep Gelderland. Hij noemt de huidige situatie ‘onhoudbaar’. De eigenaar van GelreDome wil doorpakken. “Dit is het juiste moment om stadion en Vitesse bij elkaar te brengen.”

Van de Kuit is al in gesprek met de KNVB en met Economische Zaken, zo laat hij weten. Met een overname zouden ook de aandelen van de huidige eigenaar Valery Oyf kunnen worden overgedragen, zegt de miljonair die gisteren ook al bekend maakte uit onvrede uit de Raad van Advies te willen stappen.

De eigenaar van GelreDome ligt op ramkoers. “Stadion Arnhem is tot de conclusie gekomen dat de huidige situatie onhoudbaar is en slechts tot intrekking van de KNVB-licentie kan leiden indien zich geen levensvatbare alternatieven aandienen”, zo meldt Van de Kuit die directeur/eigenaar is van vastgoedbedrijf Nedstede Groep.

Timing

Het nieuws komt niet helemaal onverwacht, maar voor Vitesse wel op een ongelegen moment. In de wandelgangen werd over deze zet van Van de Kuit al langer gesproken. Maar de uitspraken zorgen meteen weer voor nieuwe onrust bij Vitesse dat door Van de Kuit zelf niet uitgebreid is ingelicht.

De timing is voor de Arnhemse club ronduit vervelend, op de dag dat er om 21:00 uur een cruciale kelderkraker wordt gespeeld tegen RKC Waalwijk. Verliezen betekent dat degradatie dichtbij komt.

Contact tussen Van de Kuit en de KNVB

Van de Kuit zegt echter in Vitesse te geloven en trekt zijn eigen plan. “Er kan een levensvatbare toekomst voor de club worden gecreëerd, waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van de synergie met het GelreDome.”

“Stadion Arnhem is inmiddels in contact getreden met de KNVB, de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat”, zegt Van de Kuit.

Boekenonderzoek

Door een overname van Vitesse door stadion GelreDome/Arnhem ziet Van de Kuit ook een oplossing om de aandelen van Valery Oyf snel over te dragen. Inzet is om de overname op de kortst mogelijke termijn te realiseren. Van de Kuit acht dat essentieel voor de begroting van het nieuwe seizoen. Hij stelt wel als voorwaarde dat er eerst een ‘gedegen boekenonderzoek’ nodig is.

Kamikaze actie

Vitesse krijgt bij de zakenman de schuld van de mislukte Amerikaanse overname. “In plaats van de KNVB als onderdeel van de oplossing te omarmen, heeft het bestuur gekozen voor de confrontatie. Een onverantwoorde kamikaze actie, in het licht van de belangen voor de licentie.”

“Ik heb tot mijn spijt moeten constateren dat het huidige bestuur van Vitesse voor een doodlopend spoor heeft gekozen en daar aan vast heeft gehouden, ook toen al duidelijk was dat de continuïteit van Vitesse hierdoor werd bedreigd. Met mijn belangen als stadioneigenaar is geen rekening gehouden en mijn bereidheid tot overleg is steeds afgehouden”, zegt Van de Kuit.

‘Een Vitesse 2.0 is nodig’

“Het is nu ‘2 voor 12’ en voor mij aanleiding stappen te zetten om de club te behoeden voor de ondergang door middel van een overname. Omdat Vitesse is verworden tot een onontwarbare knoop, met een belast verleden dat de club zal blijven achtervolgen, ben ik tot de conclusie gekomen dat een overname alleen verantwoord is wanneer alle banden met het verleden kunnen worden verbroken. Zeg maar een Vitesse 2.0”, gaat Van de Kuit verder.

Reactie Vitesse

Vitesse noemt de timing van de uitspraken van Van de Kuit vervelend en onhandig. “Voor ons telt er vandaag maar één ding en dat is de belangrijke wedstrijd tegen RKC in Waalwijk. Daar concentreren we ons volledig op. Bovendien hebben we de uitspraken uit de media. Het is onmogelijk te reageren want we hebben hem niet zelf gesproken.”

Vertrek uit Raad van Advies

De miljonair meldde vrijdagavond ook dat hij uit de Raad van Advies stapt. De ondernemer vindt dat hij onvolledig en slechts summier op de hoogte wordt gehouden van alle ontwikkelingen bij de Arnhemse club. Ook is Van de Kuit verbolgen dat hij te weinig inzage krijgt uit de omvangrijke dossiers over het verleden van de Russen en de onlangs geblokkeerde Amerikaanse overname.

Leden van de huidige Raad van Advies stellen echter in reactie op het besluit dat veel correspondentie ‘vertrouwelijk’ is. Op last van de KNVB en het ingehuurde bureau Integis zou niet alles gedeeld mogen worden met anderen buiten de directie van Vitesse en de leden van de Raad van Commissarissen.

‘Kennis wordt niet gebruikt’

Van de Kuit zit overigens zelf niet in het orgaan. Hij schoof vorig jaar Jaap van Dijk naar voren als afgevaardigde. Die zou veel kennis hebben, maar volgens Van de Kuit wordt die door Vitesse helemaal niet gebruikt.

Vorig jaar won Nedstede een gecompliceerde rechtszaak over een eventueel eeuwig durend speelrecht van stadion GelreDome. De rechtbank achtte dat recht niet bewezen.

Vitesse ving ook bot over een lagere huursom. Die is momenteel rond de 2,4 miljoen euro en loopt nog tot 2030. Onderhandelingen over betere voorwaarden voor Vitesse mislukten tot nu toe allemaal jammerlijk.

Rasbestuurder Paul van der Kraan

De kans is groot dat er binnenkort gesprekken gaan komen op hoog niveau. Paul van der Kraan moet bij Vitesse puin gaan ruimen en saneren. De ervaren bestuurder is opnieuw door de RvC gepolst om de club te helpen in een adviesrol, zo meldde Omroep Gelderland gistermiddag.

Van der Kraan bedankte eerder voor die functie omdat hij van zijn ‘rust wil genieten’. De voormalige Vitesse directeur, gepokt en gemazeld in de voetbalwereld, is de aangewezen persoon om plooien glad te strijken met Van de Kuit en onderhandelingen met hem te voeren.