Veel sluipverkeer bij Kasteel Biljoen in Velp, maar geen handhaving

Biljoen Velp. Foto: Martin Slijper

– De gemeente Rheden heeft in april 2023 de ‘Biljoen’ weg langs Kasteel Biljoen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Omdat er meerdere klachten binnen kwamen deed Studio Rheden onderzoek hiernaar.

Waar is handhaving?

Het blijkt inderdaad dat veel auto’s de verkeersborden gewoon negeren en zelfs met hoge snelheid over de afgesloten weg doorrijden. Volgens wandelaars lijkt het soms wel een racebaan. Ook medewerkers van de gemeente Rheden negeren de borden, zo is op de foto te zien.

De bewoners van kasteel Biljoen vragen hun bezoekers ook om gebruik te maken van de ‘Biljoen’ weg en de borden gewoon te negeren, anders moeten ze omrijden. Gasten van het kasteel krijgen te horen dat er toch niet gehandhaafd wordt, zo vertellen ze tegen Studio Rheden.

Veiligheid?

Daarom lopen wandelaars niet graag meer met hun hond over de straat waar eigenlijk niemand mag rijden. Ze zijn gedwongen om tussen de bomen te wandelen anders worden ze wellicht aangereden door sluipverkeer.

Tekst gaat verder onder foto

Biljoen Velp – Foto: Martin Slijper

Bestemmingsverkeer

De gemeente Rheden heeft begin 2023 besloten dat er een landbouwsluis moet komen tussen de Zutphensestraatweg (N785) en het spoor (richting Van Spaenallee) waardoor er dan geen auto’s meer kunnen rijden. De weg mag alleen nog voor bestemmingsverkeer worden gebruikt voor melkveebedrijf De Elzenhof aan de Zutphensestraatweg 5 en 5b.

Landbouwsluis

Maar de landbouwsluis, waar geen auto’s overheen kunnen rijden, wordt niet door de gemeente geplaatst maar door ProRail. Dat bedrijf heeft ook weinig haast. ProRail laat weten dat het de bedoeling is dat de landbouwsluis in de zomer is gerealiseerd, maar dat kan ook nog veel langer duren.

Het is niet bekend waarom Handhaving niet optreed. Studio Rheden heeft de persafdeling van de gemeente Rheden ruim een week geleden vragen gesteld maar nog niet gereageerd. Medewerkers van de afdeling Handhaving mogen zelf niet reageren op vragen van Studio Rheden.

Update: Volgens Fixi is de gemeente al ruim 8 maanden op de hoogte van de klachten over het sluipverkeer.

Zie ook: Velp krijgt een nieuwe straat, maar niet zonder problemen

Biljoen Velp – Foto: Martin slijper