Hupkes Houthandel bv in Dieren sluit de deuren

Hupkes Houthandel bv in Dieren. Foto: Studio Rheden

– Iedereen in Dieren kent Hupkes. Dit is de houthandel aan de Spankerenseweg 79 vlak naast het Apeldoorn-Dierens Kanaal. De zagerij moet eind dit jaar stoppen omdat het geen onbewerkt tropisch hout meer mag importeren.

Omdat de wet- en regelgeving is veranderd mogen bedrijven geen rondhout meer naar Nederland importeren. Complete boomstammen mogen sinds juli 2023 alleen nog in het land van herkomst worden bewerkt. Na 106 jaar moet het bedrijf daarom de deuren sluiten.

Bij Hupkes werken op dit moment nog ruim 30 medewerkers. Die kunnen mogelijk in Kampen aan de slag. Daar zit een dochteronderneming van Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen B.V.

Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren met de drie hectare grond aan de Spankerenseweg. Of de gemeente Rheden opnieuw weer interesse heeft om daar woningen te bouwen is niet bekend. Daarvoor is het nog te vroeg.

Hupkes

Het bedrijf bestaat sinds 1918. De broers Hupkus verkochten hun bedrijf aan de familie Borghart in 1960. En Stefan Meinhardt en Hans van Heerden namen het bedrijventerrein in 2015 over van Borghart. En drie jaar geleden is het gefuseerd met Wijma Kampen BV.

Hupkes Houthandel bv in Dieren – Foto: Studio Rheden