OM eist 9,5 jaar cel voor verdachte uit Velp in drugslabproces

Opgerold drugslab ter illustratie. Foto: Politie.nl

VELP – Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 9,5 jaar geëist tegen een 35-jarige verdachte uit Velp wegens zijn vermeende leidinggevende rol bij een criminele organisatie die zich toelegde op de grootschalige productie van harddrugs.

Volgens het OM heeft de verdachte Velpenaar, samen met twee medeverdachten, de leiding gehad over een drugslaborganisatie die actief was in Didam, Gent en Wildervank. Dit blijkt uit verschillende vormen van bewijsmateriaal, zoals telefoontaps, observaties, camerabeelden en onderschepte communicatie via cryptotelefoons, zowel van Sky als Encrochat.

De verdachte wordt ervan beschuldigd diverse voorbereidingshandelingen te hebben verricht op verschillende locaties, waaronder het opzetten en exploiteren van drugslabs, het beheren van opslagplaatsen en het regelen van benodigdheden voor de productie van harddrugs.

Sommige drugslabs waren al operationeel, terwijl anderen nog in aanbouw waren. Zo is bijvoorbeeld een groot drugslab in Deventer gezamenlijk opgebouwd, maar weer afgebroken enkele dagen voordat de productie zou beginnen, uit angst voor ontdekking.

Mexicaanse medewerkers

Volgens het Openbaar Ministerie had het driemanschap achter de criminele drugsorganisatie grootse plannen, waaronder samenwerking op meerdere locaties, het aantrekken van Mexicaanse medewerkers en het produceren van grote hoeveelheden amfetamine. Er werden onderling afspraken gemaakt over investeringen, het regelen van benodigdheden en personeel, evenals de verdeling van de opbrengst.

De verdachte uit Velp beriep zich tijdens de rechtszaak op zijn zwijgrecht en ontkent het gebruik van de betreffende Sky- en Encrochat-accounts. Het OM stelt echter dat hij wel degelijk via deze accounts berichten heeft verstuurd waaruit blijkt dat hij een belangrijke rol speelde in de organisatie van drugslabs.

Drugslabproces Elrits

Eerder deze maand werden de andere twee hoofdverdachten berecht, waarbij het OM gevangenisstraffen eiste van respectievelijk 6,5 en 8,5 jaar. De verdachte uit Velp is de laatste van in totaal 15 verdachten die deze maand voor de rechter zijn verschenen in het drugslabproces Elrits.

Naast de gevangenisstraf eist het OM dat de verdachte Velpenaar ruim 190.000 euro terugbetaalt, dat hij naar verluidt onrechtmatig heeft verkregen door de drugshandel. De uitspraak wordt op 31 mei verwacht.