‘Gas erop’, man uit Velp had grootse plannen met drugsproductie, zegt OM

Rechtbank ziet genoeg bewijs voor drugsbende. Foto: Archief Omroep Gelderland
Rechtbank ziet genoeg bewijs voor drugsbende. Foto: Archief Omroep Gelderland

ZWOLLE – Tegen een man uit Velp is 9,5 jaar cel geëist. Justitie verdenkt hem van het aansturen van een grote criminele organisatie die zich richtte op het maken van harddrugs. Zo zou hij onder andere betrokken zijn bij een amfetaminelab in Didam, waar de politie binnenviel na de melding van een brand.

Het opzetten van de drugslabs zou gebeurd zijn door een netwerk van koks, lassers, chauffeurs, locatiescouts en een conciërge. De man uit Velp, vader van drie kinderen en bouwvakker van beroep, wordt met een Zwollenaar en Deventenaar gezien als leiders van de organisatie.

'Geoliede machine'

Voor het starten van de ‘business’ was geld nodig, en daar zorgde het trio volgens het OM voor. “Tienduizenden euro’s voor de huur, de ketels, de stomers, chemicaliën en personeel. En deze leiders lopen zelf nauwelijks risico om te worden gepakt. Zij zitten veilig thuis.” Ze zouden uitvoerders het ‘vuile werk’ hebben laten doen, zonder ervaring en in levensgevaarlijke labs.

“En dat allemaal om dikke winsten op te strijken”, aldus de officier. Naast het laten draaien van de labs in Didam, Wildervank en Gent zou de Velpenaar betrokken zijn bij het regelen van opslaglocaties voor grondstoffen. Deze bevonden zich in Ede, Borculo en Loil.

Boer die drugsafval wegwerkte

In het drugslab in Wildervank werd op ‘industriële schaal’ geproduceerd. Met het afval dat vrijkomt bij de productie van drugs rijden criminelen doorgaans niet naar de milieustraat. Uit berichten van gekraakte cryptotelefoons blijkt dat de bende daar wel een adresje voor had.

De Velpenaar zou hier contact over hebben gehad. “Een boer in Doetinchem, die 1000 liter IBC’s met chemisch afval zou ontvangen. Wat ging hij daarmee doen? De grond in werken? Dumpen?”, de officier van justitie heeft veel vragen over de berichten. Volgens de verdachte heeft hij nooit een cryptotelefoon gehad, en dus ook de berichten niet verstuurd.

Bewijs: PGB-telefoons

De groep is in het vizier van de politie gekomen, omdat de vermeende leden communiceerden via de applicatie Encrochat. Duizenden berichten werden onderschept en onderzocht. De Velpenaar zou achter één van de accounts zitten die zich bemoeide met de drugsproductie, iets wat hij zelf stellig ontkend.

Daarnaast is hij ook gezien op camerabeelden bij bouwmarkten en herkend op foto’s als huurder van één van de panden.

Volgens justitie waren de drie hoofdverdachten voorheen actief in de wietteelt. Ze zijn overgestapt naar de wereld van synthetische drugs, is het idee. “Veel kilo’s, Mexicanen en investeringen van meer dan een ton. ‘Gas erop’”, wordt er volgens het OM geroepen als het trio plannen maakt.

Lading grondstoffen blijkt nep

Dat niet alles op rolletjes loopt blijkt vandaag in de rechtbank. Zo werd het trio volgens het OM opgelicht voor 182.000 euro. Ze dachten honderden liters apaan – dat wordt gebruikt voor de productie van amfetamine – te hebben gekocht. Het bleek grotendeels aardappelzetmeel te zijn.

In Gent liepen de koks tegen de lamp door een chemische geur die in de omgeving werd geroken, waardoor een inval volgde. En in Deventer werd een groot drugslab opgebouwd en enkele dagen voordat de productie zou aanvangen weer afgebroken, omdat ze vreesden te zijn ontdekt. In Midlaren en Haarle sloegen buren alarm, nog voordat er ‘gekookt’ kon worden.

De groep lijkt niet te schrikken van de invallen. Via de chatdienst wordt aan het account dat aan de Velpenaar wordt toeschreven gevraagd: ‘Krijg je daar geen gezeik mee?’ Het antwoord luidt. “Jawel, maar ik heb er drie, hè? Deze was over de houdbaarheidsdatum heen.”

“Hij is nogal hardleers”, concludeert het Openbaar Ministerie, die daarom uitkomt op een strafeis van 9,5 jaar. Ook wil ze dat de man 190.000 euro betaalt.

Fulltime drugsbaas?

Volgens de verdachte is het heel simpel: hij heeft nooit een cryptotelefoon in zijn bezit gehad. “Het kan wel zijn dat ik ooit een berichtje met zo’n telefoon heb gestuurd, maar ik heb er zelf nooit één gehad.” Leiding geven aan een drugsorganisatie? Onzin, vindt hij. “Er wordt hier een spel gespeeld.”

“Dat is te gemakkelijk. Als ik kijk in het dossier. Momenten waarop u gezien bent in Zevenaar, in Ede. U zou kunnen verklaren waarom dat zo is”, antwoordt de rechter. Hij had gehoopt op wat uitleg van de verdachte. Maar die houdt zijn lippen stijf op elkaar.

'Belachelijk'

“Dit dossier zit vol met onjuistheden. Het feit dat ik word neergezet als een leider van een drugsorganisatie. Dat is belachelijk. We gaan verder met zwijgrecht”, aldus de verdachte, die geen enkele inhoudelijke vraag wil beantwoorden. Zijn advocaat benadrukt ook dat van een ‘fulltime drugsbaas’ geen sprake is, maar dat hij een hardwerkende man is met een eigen bouwbedrijf.

Naast de man uit Velp is er nog één Gelderse verdachte, een 28-jarige man uit de gemeente Bronckhorst. Op 31 mei volgt de uitspraak voor alle vijftien verdachten in deze zaak.