‘Overal brandt ’s nachts licht’, Lienke doet mee aan de ramadan

Lienke werkt in de horeca en doet mee aan de ramadan. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Lienke Nijboer (34) doet voor het eerst mee aan de ramadan. De Arnhemse werkt in de horeca. “Lastig? Nee, hoor. Volgend jaar weer.”

Is het geloof de reden dat je meedoet?

“Vele vrienden in mijn omgeving zijn moslims. ‘Islam’ betekent vrede en ‘moslim’ iemand die vrede nastreeft. Aan hen zie ik hoe mooi de ramadan eigenlijk is. Het is niet alleen niet eten en niet drinken, maar ook een maand om je lusten te bedwingen, af te zien van intimiteit, geen alcohol te gebruiken. En het is goed voor je, vasten. Je lichaam ruimt afvalstoffen op.”

Vast je de hele maand?

“Nee, tijdens de menstruatie hoef je niet te vasten. Ook wie borstvoeding geeft, iemand die ziek is en ouderen hoeven niet te vasten. Vasten hoeft ook niet als je zwanger bent.”

Dat was vast wel prettig, dat je een weekje niet hoefde.

“Ik vond het jammer, want het gaat gewoon heel goed. Maar ik ging niet van God los, hoor. En mijn maag paste zich aan mijn eetpatroon aan. Ik eet namelijk na zonsondergang en voor zonsopkomst.”

Zondag begint de zomertijd en gaat de klok een uur vooruit. Wordt dat zwaar?

“Nee, ik mag een uurtje later opstaan. Dat is best grappig. Maar ik woon in Malburgen en ik zie ’s nachts op dezelfde plekken licht branden. Die mensen doen ook mee aan de ramadan, denk ik dan. Dat schept een band, saamhorigheid.”

Je werkt in de horeca. Je zet bezoekers allerlei lekkernijen voor waar je zelf van moet afblijven. Is de verleiding om te zondigen niet groot?

“Helemaal niet. Ik vind het thuis lastiger, omdat je eerder vanuit rust vaak iets gaat eten en niet zozeer vanuit het gevoel van alleen zijn.”

Volgend jaar weer?

“Wat mij betreft wel. Het bevalt me hartstikke goed.”

Bekijk de reportage van verslaggever Jan Sommerdijk.