Nog meer geldproblemen voor Vitesse, mediagelden nu al verbruikt

Vitesse heeft de mediagelden al gespendeerd vanwege financiële problemen. Foto: Omroep Gelderland
Vitesse heeft de mediagelden al gespendeerd vanwege financiële problemen. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Clubs in het betaald voetbal ontvangen in april jaarlijks mediagelden die voortkomen uit de televisierechten. Bij Vitesse is dat bedrag, het gaat om 1,2 miljoen euro, al gespendeerd. De Arnhemse club kreeg het geld al in januari. Het zegt alles over de grote financiële problemen waar Vitesse mee kampt.

Bij investeerder Coley Parry, die naast een volledige overname greep bij de licentiecommissie, staat een miljoenenlening uit. Naar verluidt tegen een hoog rentepercentage.

Maar Vitesse heeft veel meer geld moeten lenen om het seizoen uit te kunnen spelen. En nog altijd zijn er torenhoge schulden. Of die afgedekt worden door Parry, die zegt Vitesse in alles te willen helpen, blijft schimmig.

Onderpand

Zeker is dat voormalig directeur Peter Rovers, dat was in januari al, aanklopte bij kapitaalverstrekker Tifosy en daar een bedrag leende dat gelijk ligt aan de mediagelden die Vitesse ontvangt: ruim een miljoen euro. De lening diende als onderpand. Vitesse moest daarbij een rentepercentage betalen van meer dan tien procent.

Los van de lening, die dus inmiddels al weer verbruikt is, heeft Vitesse nog te maken met een tekort van circa drie miljoen euro. Omdat die schuld er nog altijd is, is de proflicentie in gevaar en dreigt zelfs het gevaar dat Vitesse het seizoen niet kan uitspelen.

Overuren voor ervaren duo

De problemen bij de Arnhemse club zijn gigantisch. Adviseur Paul van der Kraan en tijdelijk algemeen directeur Edwin Reijntjes zijn niet te benijden en maken nu al overuren bij Vitesse. Prioriteit naast het oplossen van de acute geldnood is het herstellen van de relatie met de licentiecommissie van de KNVB.

Die is ernstig verslechterd het afgelopen jaar. Reijntjes, hij praat binnenkort ook met Parry over een ‘deal die in de maak’ zou zijn, wil alles op alles zetten om vertrouwen bij de leden van de commissie te winnen. Zij beslissen uiteindelijk over de licentie die van levensbelang is voor Vitesse om te blijven voorbestaan als profclub.

Boze NEC'ers

En dan ontvangt Vitesse zondag ook nog de rivaal uit Nijmegen. Met angst en beven wordt uitgekeken naar die clash ook al heeft de burgemeester van Arnhem verboden dat er supporters van NEC in het stadion van Vitesse mogen. Die zijn op hun beurt boos en hebben opgeroepen om zich een uur voor de wedstrijd te verzamelen om het station in de Gelderse hoofdstad. Ook is er grote zorg rondom de eigen supporters. Als uitgerekend NEC zondag Vitesse nog eens een enorme klap uitdeelt in de strijd tegen degradatie, die al bijna een feit is, bestaat er angst dat emotionele fans van Vitesse uit frustratie voor onrust zorgen. Er is voor, tijdens en na de wedstrijd dan ook een grote politiemacht op de been in Arnhem en rondom het GelreDome.