Strengere regels voor waardecheques ‘Ik Buurt Mee’

Nieuwe ‘Ik buurt mee!’ waardecheque in de brievenbus Foto: Martin Slijper
Nieuwe ‘Ik buurt mee!’ waardecheque in de brievenbus Foto: Martin Slijper

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft de regels van de waardecheques ‘Ik Buurt Mee’ flink aangescherpt. Rheden wil vanaf nu vooral het buurtkarakter van de initiatieven meer naar voren laten komen, dus minder geld beschikbaar stellen voor nieuwe initiatieven.

Nieuwe initiatieven mogen vanwege de nieuwe voorwaarden en de beoordeling maximaal 5000 euro kosten. Deze nieuwe regel werd pas duidelijk toen het Carolina Festival ging klagen.

5000 euro

Maar er nog één uitzondering. Bestaande initiatieven boven de 5000 euro , die voor 2024 zijn ingediend, blijven wel bestaan. Op dit moment lopen er nog twee initiatieven die meer dan 5000 euro willen ophalen. Dit zijn initiatieven die al voor de nieuwe spelregel waren goedgekeurd. Velp on Ice in Velp wil graag 7300 ophalen en het initiatief om de de Groenestraat in Rheden te vergroenen wil 7500 euro hebben.

Top 3

De afgelopen jaren zijn er 14 initiatieven geweest die boven de 5000 euro hebben geïncasseerd. De top 3 bestond uit verfraaiing van de buitenruimte van de Oude Jan in Velp. Daarvoor is de eerste keer 13038,00 en de tweede keer 18147,50 opgehaald, samen 31.185,50 euro. En voor een speeltoestel voor de Dierense Speeltuin werd 16402,50 euro opgehaald.

Op dit moment zijn er officieel 435 initiatieven gestart Daarvan zijn 389 initiatieven geslaagd en 44 afgekeurd. In totaal is er al 417307,80 euro gedoneerd door de gemeente Rheden.

Hoeveel kost het de inwoners van de gemeente?

In de gemeente Rheden worden al vier jaar lang tijdens elke ronde ruim 21.000 waardecheques uitgegeven met een totale waarde van 160.000 euro. Sinds maart 2020 zijn er elk jaar twee rondes. Elke ronde kost de gemeente momenteel ongeveer 50.000 euro, want niet alle inwoners maken gebruik van de cheques.

Momenteel is Rheden bezig met de achtste ronde. Er zijn tot nu toe ruim 400 initiatieven geweest, dus gemiddeld kost elk initiatief ongeveer 1000 euro. Grote initiatieven kosten eigenlijk te veel geld waardoor er minder kans is om kleine buurtinitiatieven op te starten waarvoor Ik buurt mee! in essentie bedoeld is volgens de gemeente Rheden. De nieuwe waardecheques kunnen nog tot en met 28 april 2024 worden gedoneerd.