Krabbelen in april: de vroege komst van de processierups

Eikenprocessierups Foto: Martin De Jongh
Eikenprocessierups Foto: Martin De Jongh

RHEDEN – Het is pas april, maar toch wordt hier en daar al gemeld dat mensen last hebben van jeukende bultjes. Bultjes van de processierups om precies te zijn. Kun je nu al last hebben van de beruchte rups?

De eerste rupsen zijn al uitgekomen. Toch verwacht Henry Kuppen, onderzoeker naar de rups aan de Wageningen Universiteit, dat we pas halverwege mei last krijgen van nieuwe nesten. Dan zijn de rupsen drie keer verveld en hebben ze haren. “De nieuwe rupsen hebben nog geen brandharen ontwikkeld dus die kunnen nu nog niet de boosdoener zijn.”

Kun je er nu toch al last van hebben? Dat kan, zo vertelt Kuppen tegen Mediapartner Omroep Gelderland. “Je kunt nu toch al last krijgen van huidirritaties.”

Preventief bestrijden in Rheden

De gemeente Rheden zal halverwege april starten met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Hierdoor is er later in het jaar minder overlast. Dit kan voor korte duur geluidsoverlast veroorzaken, omdat ze in Rheden ook ’s avonds en ’s nachts de bomen behandelen.

Oude nesten zorgen voor jeuk

De veroorzakers zijn oude bekenden. “Het zijn de oude nesten met actieve haren die nog in bomen zitten die nu voor jeuk zorgen. Als je bijvoorbeeld zo’n boom met oude nesten gaat snoeien of blad gaat opruimen dan kunnen er brandharen vrijkomen en daar kun je nu last van hebben.” Een oud nest kan jarenlang actieve haren hebben.

Waarom doet de rups dit?

Maar waarom krijgen we eigenlijk jeuk van die beruchte rups? Bij dreiging laat de rups van schrik haren los en kunnen dan rond gaan vliegen. Je kunt bultjes krijgen zodra de huid in contact komt met de haren van de eikenprocessierups.

Niet alleen je huid maar ook luchtwegen en ogen kunnen last krijgen van de haren. De stofjes die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie. Dit kan bijvoorbeeld huiduitslag zijn. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen er last van hebben.

Dit kun je doen tegen bultjes

Ga vooral niet krabben, wrijven of peuteren. De haren kunnen dan nog sneller verspreid worden over de huid en meer irritaties veroorzaken. Wat je wel kunt doen? Je kunt zelf met een stukje plakband of tape de haren proberen te strippen.

Vaak kun je bij de lokale drogist een speciale verkoelende crème vinden die de huid verlicht. Je kunt ook een föhn gebruiken om de bultjes warm te maken. De stofjes van de haren gaan door de warmte stollen en dat zorgt ervoor dat de uitslag sneller verdwijnt. Zonder aanpak kan de jeuk maximaal twee weken aanhouden.

Bij hevige allergische klachten is het verstandig om een huisarts te bellen.