‘Geen vliegsnelweg boven ons hoofd’, Arnhem is tegen nieuwe vliegroute

Arnhem in verzet tegen vierde aanvliegroute Schiphol. Foto: ANP
Arnhem in verzet tegen vierde aanvliegroute Schiphol. Foto: ANP

ARNHEM – Arnhem zal zich verzetten tegen de veelbesproken vierde aanvliegroute van Schiphol als inderdaad blijkt dat het extra vliegverkeer ook over de provinciehoofdstad trekt. Dat maakt wethouder Marco van der Wel duidelijk na vragen van D66. Tot nog toe ging hij ervan uit dat zijn stad daar niet door zou worden getroffen, maar op een nieuwe kaart lijkt dat nu wel het geval.

En dat was reden voor D66-raadslid Joris Brandts om vragen te stellen. Volgens hem blijkt uit Kamerstukken dat het gaat om 42.000 extra vliegbewegingen per jaar, zo’n 120 vliegtuigen per dag. Dat zou een verdubbeling zijn van het huidige aantal. Bovendien is de vlieghoogte daarbij veel lager.

In eerdere gesprekken met het ministerie was er nog geen sprake van dat de route gevolgen zou hebben voor Arnhem, stelt Van der Wel. Wat de gevolgen zijn van de nieuwe kaart die nu rondgaat qua overlast op het gebied van geluid, fijnstof en stikstof is volgens de wethouder nog niet helemaal duidelijk. Dat wordt nog in beeld gebracht.

'Veel breder dan eerder gepresenteerd'

“Maar we hebben kennisgenomen van het vermeende zoekgebied, dat veel breder is dan eerder gepresenteerd. Daarom zijn we zeker bereid om met andere gemeenten op te trekken voor het schrappen van de plannen”, zegt Van der Wel stellig.

Hij wijst daarbij naar de Achterhoek waar dezelfde geluiden uit gemeenten komen die eerder nog dachten niet door de nieuwe vliegroute te worden geraakt. Die antwoorden stemmen D66’er Brandts tevreden. “Ik ben blij dat we in Arnhem geen vliegsnelweg boven ons hoofd willen.”

Breed verzet

Ook in de gemeenten Barneveld, Buren, Culemborg, Ede, Scherpenzeel, Tiel, Wageningen en West-Betuwe zouden de colleges zich verzetten tegen de plannen voor de aanvliegroute.