Vooral in deze steden wonen veel 70-plussers zelfstandig thuis

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

– Het aantal ouderen dat zelfstandig thuis woont, is in vijf jaar tijd toegenomen. Landelijk woonde vorig jaar 95,2 procent van de mensen ouder dan 70 jaar thuis. In onze provincie vallen Culemborg en Rozendaal op met de meeste thuiswonende ouderen. Ook Wageningen is een uitzondering op de regel.

Het CBS maakt in vrijdag gepubliceerde cijfers een vergelijking tussen 2018 en 2023. In Culemborg steeg het aantal thuiswonende ouderen in die tijdsspanne van ruim 93 procent naar ruim 96 procent. Nergens in ons land was de toename zo groot.

Gekeken naar het totaal aantal inwoners dat nog zelfstandig thuis woont, springt het kleine Rozendaal erbovenuit. Liefst 99,4 procent van de 70-plussers woonde daar in het jaar 2023 thuis en slechts 0,6 procent in een verzorgingshuis.

Het kabinet Rutte II besloot elf jaar geleden dat ouderen langer thuis moesten wonen. Familie en vrienden moesten dit opvangen door meer mantelzorg te geven. Het plan was deel van wat Rutte de “participatiesamenleving” noemde: om stijgende zorgkosten terug te dringen, moesten burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen omgeving.

Wat betekenen de cijfers?

Het is lastig betekenis te geven aan de cijfers. Thuis wonen als 70-plusser kan namelijk zowel positief als negatief uitgelegd worden. “Waarom woont een oudere thuis? Is dat omdat ze dat zelf graag willen, of komt het doordat er nergens plek is om verzorgd te worden?”, stelt Eline Maarse namens ouderenbond ANBO-PCOB.

Bovendien, zegt Maarse, wil ’thuis wonen’ niet altijd zeggen dat iemand woont in het huis waar hij of zij jarenlang woonde met een partner en eventueel de kinderen grootbracht. “Het betekent alleen dat iemand niet in een verzorgingshuis woont. Het is dus lastig om de kale cijfers over thuiswonende ouderen te voorzien van een uitleg.”

ANBO-PCOB probeert met een nieuwe campagne haar leden voor te bereiden op wat ze over tien jaar zouden willen. “Als ze graag thuis willen blijven wonen, is hun huis daar dan geschikt voor? Kan er een traplift komen en is er een mogelijkheid om op de begane grond een badkamer te bouwen?

Ander beeld in Wageningen

In de meeste Gelderse gemeenten wonen 70-plussers nog zelfstandig thuis en is hun aantal in vijf jaar tijd toegenomen. Wageningen wijkt af van die lijn. Daar is het aantal ouderen dat in een verzorgingshuis woont toegenomen van 11,7 procent naar 12,1 procent. Het is ook de enige Gelderse gemeente waar het aantal thuiswonenden ouderen lager ligt dan 90 procent.

Bekijk hier de cijfers voor heel Gelderland: