Stadioneigenaar GelreDome heeft geen hoop meer: ‘Het is te laat’

Michael van de Kuit is eigenaar van stadion Gelredome. Foto: ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland
Michael van de Kuit is eigenaar van stadion Gelredome. Foto: ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland

ARNHEM – Michael van de Kuit ziet geen kansen meer voor Vitesse en een mogelijke overname. De eigenaar van stadion GelreDome, die jaarlijks 2,4 miljoen euro huur vangt, is nu ook afgeknapt op de nieuwe beleidsbepalers. Een gepland gesprek tussen beide partijen strandde onlangs. “Ik heb Vitesse niet nodig, maar zij mij wel. Er is totaal geen plan.”

Vitesse heeft dringend heel veel geld nodig om een miljoenenschuld weg te werken. Die is verder opgelopen sinds het vertrek van de Russen twee jaar geleden. Valery Oyf, op papier nog altijd de eigenaar, moest na het uitbreken van de oorlog van zijn aandelen af met het oog op de Europese sanctieregels.

Maar dat lukt maar niet. Voor Vitesse is het verbreken van de Russische banden van levensbelang om te kunnen blijven bestaan. Het is namelijk ook een eis van de licentiecommissie van de KNVB.

Vitesse wilde mee blijven doen met de grote jongens en ging in zee met Coley Parry. Een poging van de Amerikaan om Vitesse te kopen strandde vervolgens jammerlijk. De KNVB vertrouwt hem, na onderzoek, niet.

'Parry is een luchtfietser'

Parry wil in een hoger beroep (over ruim een week) alsnog een poging doen om de macht te grijpen, maar Vitesse zit niet meer op de Amerikaan te wachten. Stadioneigenaar Van de Kuit noemde hem zelfs een luchtfietser. “Dat vind ik nog en het is natuurlijk ook gebleken.”

Lukt het Parry niet om Vitesse in handen te krijgen, wil hij zijn geleende geld terug. Het gaat om een bedrag van ongeveer 14 miljoen euro tegen een rente met dubbele cijfers. De kemphanen staan lijnrecht tegenover elkaar.

Woensdag liet interim-directeur Edwin Reijntjes nog maar eens weten dat er geen type Marcel Boekhoorn (de geldschieter van NEC, red.) klaarstaat in de wandelgangen. De club zit dieper dan ooit tevoren in de schulden. En niemand waagt zich eraan om het noodlijdende Vitesse vlot te trekken. “Ik word wel veel gebeld”, zegt Reijntjes.

Parry heeft nu een voorstel gedaan om drie miljoen euro extra in Vitesse te pompen. Dat bevestigt de club en dat doet ook Van de Kuit. “Hij heeft dat bedrag toegezegd, maar wil wel wel bepalen wie er dan instappen als investeerders. Als ik de directie van Vitesse was, zou ik dit toch maar serieus overwegen.”

'Netjes afscheid nemen van Parry'

Vitesse zit echter niet meer te wachten op leningen. “Daar gaan we mee stoppen”, zegt Reijntjes. “Leningen en schulden hebben we genoeg. De naam Parry, onze allergrootste crediteur, is bovendien beladen geworden door het hele onderzoek. Netjes afscheid nemen van hem zou heel mooi zijn. Daarover zijn we in gesprek.”

Michael van de Kuit zei onlangs dat hij onder voorwaarden van het inzien van de boeken nog veel verder wilde gaan. “Club en stadion in één hand. Die synergie zou het beste zijn geweest voor Vitesse.”

Tot een fatsoenlijk onderhoud kwam het niet eens. Vitesse schermde met meer kandidaten. Na een eerste verkenningsgesprek trok Van de Kuit, die zijn adviseur had gestuurd, zich terug uit de onderhandelingen.

De zakenman is miljonair. Hij is als baas van het stadion verbonden aan Vitesse. En had tot voor kort een zetel in de Raad van Advies. Hij zou Vitesse kunnen redden van de ondergang.

'Venijnige mailtjes'

Maar Van de Kuit onderhoudt al jaren een moeizame relatie met de bestuurders van Vitesse en zet kwaad bloed met ‘venijnige mailtjes’ en ’terugtrekkende bewegingen’. Omgekeerd geldt dat overigens ook. Van de Kuit ergert zich mateloos aan Vitesse.

Nu het voortbestaan in gevaar is en de licentie voor volgend seizoen onder druk staat, maakt Van de Kuit andermaal korte metten met de beleidsbepalers. “Vitesse bestond en bestaat ook nu weer uit kansloze bestuurders”, zegt hij over adviseur Paul van der Kraan en Reijntjes.

'Vitesse heeft mij nodig'

“Ik wilde vorige week praten over de financiering. Dat moest van Vitesse dan gebeuren in een wegrestaurant. Ik stuurde mijn adviseur, want zelf zat ik in het Midden Oosten. Maar meneer Reijntjes wilde niet. Hij zei ik kom alleen als jij ook komt. Vitesse vergeet alleen dat zij mij nodig hebben. Om de huur op te lossen bijvoorbeeld. Ik heb Vitesse niet nodig hoor.”

Reijntjes bevestigt deze lezing. “Het klopt dat ik dat heb gezegd. Maar uiteindelijk komen we een keer aan tafel”, verwacht de interim-directeur. “Hoe ik Van de Kuit zou willen typeren? Als zakelijk. En dominant. Maar daar kan ik wel doorheen kijken.”

Van de Kuit is er klaar mee: “Er is overal paniek bij Vitesse. Ze hebben geen financiering gevonden. Er is geen plan. De Whoa procedure die ze hebben aangevraagd om schulden te saneren is valse hoop, omdat de Whoa uitgaat van een levensvatbaar plan. En dat heeft Vitesse niet. Ze hebben erop gegokt, maar gokken doe je in een casino. Niet met een voetbalclub.”

Whoa staat voor de Wet homologatie onderhands akkoord. Deze wet biedt ondernemingen mogelijkheden om een faillissement te voorkomen.

'De schuldpositie houdt Vitesse stil'

De deur lijkt nu potdicht, al weet je het bij Van de Kuit nooit. “Nee, het is te laat”, zegt hij. “De schuldpositie bijvoorbeeld is ook totaal onduidelijk. Vitesse houdt dat stil. Is die 10 miljoen? 20 miljoen? Of zelfs 30 miljoen? Er circuleren zoveel getallen.”

“Ik stel via de mail wel eens vragen inderdaad. Vinden ze dat vervelend? Als ik iets wil weten vraag ik dat. Het heeft nu geen zin meer. Je hebt een goed onderbouwd plan nodig, ondersteund door bankgaranties en zekerheden. Die zijn er gewoon niet.”

“Het lukt Vitesse ook niet om het Arnhemse bedrijfsleven te overtuigen. Er is de afgelopen 48 uur weer zoveel gebeurd. En dan willen ze nu sponsoren vooruit laten betalen? Het zijn lapmiddelen en het is paniekvoetbal. Het is heel verdrietig als de club verdwijnt, maar ik heb hier al jaren voor gewaarschuwd.”

Reserves die zes ton verdienen

Van de Kuit: “Ik krijg altijd de zwarte piet toebedeeld, maar het stadion is niet het grootste probleem. Bij Vitesse zitten spelers op de bank die zes ton verdienen. Ze hebben 120 FTE op de loonlijst staan. Dat is zeven miljoen euro per jaar.”

FTE staat voor fulltime-equivalent. Hiermee wordt vaak de omvang van een functie of de personeelssterkte uitgedrukt.

Reijntjes zegt nog altijd open te staan voor een gesprek, terwijl Van de Kuit roept dat volgens de club ‘alles onbespreekbaar’ is. “Nu het schip zinkt, snap ik dat ze me vragen of ik iets wil betekenen. Op 1 oktober moeten ze de huur weer betalen. Ik denk dat ze me daar voor nodig hebben.”