Waarom Vitesse niet van de Russen afkomt

Oyf (links) en Parry (rechts) gaan over de aandelen van Vitesse Foto: Omroep Gelderland
Oyf (links) en Parry (rechts) gaan over de aandelen van Vitesse Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Vitesse moet af van de Russen die nog altijd de aandelen in handen hebben. Dat is een eis van de licentiecommissie van de KNVB en zelfs het Ministerie van Economische Zaken. Vitesse wil het zelf en ook eigenaar Valery Oyf neemt het liefst snel afscheid. De aandelen moeten worden overgeheveld naar een Arnhemse Stichting. En toch lukt dat allemaal niet. Struikelblok is de Amerikaan Coley Parry die in februari naast een overname greep. In dit verhaal lees je wat er speelt.

Op het bureau van interim-directeur Edwin Reijntjes en zijn adviseur Paul van der Kraan liggen grote stapels met complexe dossiers die onopgelost zijn. Begin april zijn ze aangesteld met als doel Vitesse overeind te houden.

Het ervaren duo moet voor 15 juni een monsterklus verrichten. Dan wil de KNVB een sluitende begroting zien met een toekomstplan. Ook moeten de aandelen dan zijn overgedragen.

Bij de gedegradeerde club zijn de zorgen gigantisch. “Misschien bestaat Vitesse over een paar weken niet meer”, waarschuwde Reijntjes. “Er liggen nog enorme uitdagingen.”

Veel onopgeloste hoofdpijndossiers

Een paar voorbeelden: er is een hoog opgelopen conflict met de grootste crediteur Coley Parry (14 miljoen euro), de huur van GelreDome is een molensteen om de nek van Vitesse (huur van 2,4 miljoen euro, red.) en met stadioneigenaar Michael van de Kuit is de relatie stroef.

Verder moet Vitesse meedogenloos saneren (helft personeel verliest zijn baan, red.) en zoeken Reijntjes en Van der Kraan investeerders die ettelijke miljoenen in de club willen stoppen. Zie hier in een notendop enkele hoofdpijndossiers.

De absolute prioriteit ligt momenteel echter bij een vertrek van de Russen nu de proflicentie voorlopig even veilig is. “Die aandelen moeten zo snel mogelijk over in een stichting van de club”, weet Reijntjes. “Dan kunnen we door.”

Exclusieve afspraken

Vitesse is echter afhankelijk van de Amerikaan Coley Parry die bij zijn miljoenenlening exclusieve bepalingen in het contract heeft opgenomen over de eventuele overdracht van aandelen. Hij zag in februari een overname geblokkeerd worden, omdat de KNVB zijn geld niet vertrouwt.

Reijntjes beaamt het zogeheten ‘exclusiveitscontract’. Vitesse kan niet zomaar op zoek naar een andere geldschieter. Er liggen claims van de Amerikaan na het afgeven van een miljoenenlening.

“Het is inderdaad heel lastig, want er zijn afspraken gemaakt tussen onze eigenaar Oyf en Parry. Ik kan er niet teveel over zeggen, maar pas als Parry toestemt, krijgen wij een belletje en kunnen we handelen.”

Vitesse heeft haast. De deadline van 15 juni komt steeds dichterbij. Dan moet Vitesse met een sluitende begroting voor het nieuwe seizoen en een plan de licentiecommissie hebben overtuigd van een gezonde toekomst. “Tijd hebben we eigenlijk niet”, weet Reijntjes.

Transparantie

Woensdagmiddag gaf Vitesse de media op het trainingscomplex de kans vragen te stellen over de alarmerende situatie bij de club. Het uitnodigen van journalisten is een strategie van Vitesse om te kiezen voor transparantie. Maar ook om te proberen zelf de regie te bepalen.

Vrijdag werd bekend dat Vitesse achttien punten aftrek kreeg. De KNVB oordeelde vernietigend over het beleid van de afgelopen jaren. Met het uitvoeren van die unieke straf was de Gelderse club direct gedegradeerd.

“Een historisch besluit dat nooit eerder is genomen”, reageert Reijntjes daar nu voor het eerst op. “Dit nieuws heeft alle buitenlandse pers gehaald. Maar we kijken nu naar de toekomst, al is het verleden nog niet afgesloten. We zitten nog wel even in de overlevingsstand.”

Gesprek met commissie

Toch zijn er sprankjes hoop. Vrijdag praat Vitesse met de licentiecommissie van de KNVB. “Voor ons de eerste keer. Ik zie het als een enorme stap. We hebben gemerkt dat er heel veel wantrouwen zit en negativiteit naar de club. Ze zijn enorm teleurgesteld in wat hier is gebeurd.”

In de kern gaat het dan om het niet of onvolledig aanleveren door Vitesse van opgevraagde documenten. Ook de licentiecommissie heeft niet kunnen bewijzen of oligarch Roman Abramovitsj naast Chelsea in het geheim ook Vitesse financierde met dubieuze transacties en ingewikkelde geldstromen.

Maar de commissie acht de inmenging van de Rus bij Vitesse wel waarschijnlijk. En dat was niet toegestaan volgens de internationale regels omdat Abramovitsj ook eigenaar van Chelsea was. Hij zou tien miljoen euro hebben geleend aan zijn vriend Oyf dat werd uitgegeven in Arnhem.

Vitesse wil de banden met de Russen verbreken. Die willen met het oog op de Europese sanctieregels zelf ook van de aandelen af. Maar Parry is dus het knelpunt en heeft voorwaarden afgedwongen bij zijn lening.

“En ik snap hem ook”, zegt Reijntjes. “Hij heeft veel geld in de club gestoken dat al uitgegeven is. Hij heeft daarbij zekerheden bedongen. Als die er niet waren, hadden we die aandelen allang in een stichting kunnen onderbrengen.”