Rheden neemt weer maatregelen tegen eikenprocessierups

Eikenprocessierups Foto: Martin De Jongh
Eikenprocessierups Foto: Martin De Jongh

RHEDEN – De eikenprocessierups is de komende maanden opnieuw in de eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente Rheden neemt verschillende maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Vanaf deze maand wil Rheden de eikenprocessierups weer preventief gaan bestrijden. Hierdoor is er later in het jaar minder overlast.

De eikenprocessierups legt haar eitjes aan het begin van de herfst. In het voorjaar komen deze uit. Tijdens de ontwikkeling richting het popstadium in de periode mei tot en met juni ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgt de rups brandharen, die overlast kunnen veroorzaken. Daarna verpoppen ze tot vlinder.

De aanpak bestaat uit drie maatregelen: preventieve behandeling met een biologisch bestrijdingsmiddel, het opzuigen van nesten op plekken waar deze worden gemeld en natuurlijke bestrijding met vogels en insecten.