Jonkies pakken goud in de kegelsport

Drie keer goud en één keer zilver Foto: Kegelcentrum Doesborgh) Foto: Kegelcentrum Doesborgh
Drie keer goud en één keer zilver Foto: Kegelcentrum Doesborgh) Foto: Kegelcentrum Doesborgh

DOESBURG – Wat is het geheim van het succes van de zes kegelclubs in Doesburg? De kegelaars, verenigd binnen Kegelcentrum Doesborgh, wonnen onlangs maar liefst drie gouden medailles tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. En nog een opvallend detail, dat zijn geen krasse knarren die er met het goud vandoor gaan. Nee, ook jonge mensen weten in Doesburg hun weg te vinden binnen de kegelsport.

In Kegelcentrum Doesborgh aan de rand van het Hanzestadje hangt deze avond een uitgelaten sfeer. Het is tijd voor een feestje want de drie kampioenen worden vanavond gehuldigd. En daar komt speciaal burgemeester van der Meijs voor naar het kegelparadijs. De kampioenen stralen en nemen de felicitaties van iedereen met zichtbaar plezier in ontvangst.

Drie keer goud is uniek

Sanne Zenhorst greep goud in de hoogste klasse van de dames. Zelf is ze nog maar net 30 jaar oud. Nog maar, want de gemiddelde leeftijd van de kegelaars ligt een stuk hoger. Ook Davey Kuijn is een jonkie binnen de club. Met zijn 22 jaar is hij de jongste. En de beste in Nederland, in de B-klasse Heren. Brenda Thomissen won in diezelfde klasse goud bij de dames. Zij maakte daarmee het feest compleet, want drie keer goud in één weekend is nog nooit gebeurd in Doesburg.

De Doesburgers doen het dus meer dan goed, en dan weten ze ook nog jong talent aan te boren. Voorzitter Cor de Jong legt uit: “Je moet twee dingen doen. Je moet ze enthousiasmeren en ze goed begeleiden. Want inderdaad, de sport vergrijst enorm. Daarom zijn wij heel gericht een paar jaar geleden begonnen met het aantrekken van jongeren. En die leiden we op, buiten de zes Doesburgse kegelclubs om. We hebben speciaal voor hen een aantal zaterdagavonden gepland, om ze daar bij elkaar te brengen en dingen uit te leggen. Van dat clubje zijn er uiteindelijk vier van blijven hangen en twee daarvan zijn nu Nederlands kampioen. Ja wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”

Ballen in het roze

Dat vindt ook Harry Timmer, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Kegelbond, die deze avond speciaal naar Doesburg is gekomen: “Wij zijn zeker hard bezig om meer jongeren aan het kegelen te krijgen. Kegelen met meer sexy. Hoe? Door ervoor te zorgen dat jongeren veel meer zo binnen kunnen lopen. En de ballen moeten lichter en aantrekkelijker, bijvoorbeeld in het roze. Ja dat is sexy.”