Rheden en Rozendaal blijven Oekraïense vluchtelingen opvangen

Rozendaal De Bosrank Foto: Martin Slijper
Rozendaal De Bosrank Foto: Martin Slijper

RHEDEN / ROZENDAAL – Vanwege de oorlog in Oekraïne bieden de gemeente Rheden en Rozendaal een veilige plek aan vluchtelingen. Beide gemeenten hebben onlangs besloten dat ze vluchtelingen voorlopig blijven opvangen.

Het college van B&W in Rheden heeft besloten de opvang op de huidige drie locaties (De Roskam in Rheden, Vijverlaan en Kerkallee in Velp) te continueren. En het college van B&W in Rozendaal gaat ‘De Bosrank’ aan De Del 1 continueren.

Rheden

Op dit moment verblijven er ruim 300 vluchtelingen uit Oekraïne in de gemeente Rheden; 40 in locatie Vijverlaan 23 in locatie Kerkallee en 250 in De Roskam. Toch zijn er nog ter weinig opvangplekken in de gemeente Rheden. Daarnaast verblijven er nog vluchtelingen uit Oekraïne in de particuliere opvang. Hoeveel meldt de gemeente Rheden niet.

De opvanglocatie aan de Kerkallee in Velp betreft een contract voor onbepaalde tijd. De locatie aan de Vijverlaan in Velp gaat de gemeente ook langer huren. De verlenging van de vergunning is inmiddels aangevraagd. De omwonenden van deze locatie hebben onlangs een brief ontvangen hierover. De huurovereenkomst voor De Roskam is verlengd tot en met maart 2026, dit valt binnen de huidige vergunning.

Rozendaal

De gemeente Rozendaal heeft ook besloten om de gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne ‘De Bosrank’ te continueren tot in ieder geval 4 maart 2025. Mocht de rijksoverheid de kosten van de opvang blijven vergoeden, blijft de locatie zelfs open tot 4 maart 2026.

Op ‘De Bosrank’ vangt Rozendaal 55 Oekraïense vrouwen, mannen en kinderen. De opvanglocatie is in april 2023 geopend en zou oorspronkelijk tot 1 oktober 2024 openblijven.

Wat vinden de inwoners op Rozendaal?

Voordat dit besluit werd genomen heeft de gemeente Rozendaal eerst bij buren, omwonenden en overige inwoners geïnformeerd. Uit een enquête onder alle Rozendaalse huishoudens kwam naar voren dat, soms onder specifiek genoemde voorwaarden, 92% van de Rozendalers aan de gemeente adviseert om de huidige tijdelijke opvang te continueren. De betrokkenheid van Rozendalers bij het onderwerp is dus ook groot: 27% van de huishoudens vulde de enquête in.

De gemeente Rheden heeft geen onderzoek gedaan bij haar inwoners.