Onweersbuien en ‘regenbommen’ tijdens avondspits

Foto van onweer boven de Waal. Foto: Wouter van Bernebeek
Foto van onweer boven de Waal. Foto: Wouter van Bernebeek

– Woensdag was het zomers warm, met in de Achterhoek zelfs 27.6 graden. Maar het zomerse weer bekoopt Gelderland met onweer in de namiddag en avond. Het KNMI kondigt code geel af.

De eerste helft van deze donderdag schijnt de zon weer volop. “Een zomergevoel met zo’n 25 tot 26 graden”, weet weerman Johnny Willems van Weerplaza. Maar in de namiddag slaat het weer om. “Eind van de middag zijn er onweersbuien en veel regen.”

Code geel

Het zijn langzame onweersbuien, een soort ‘waterbommen’, weet de weerman. “Op de ene plaats blijft het droog, maar op een andere plek kan een wolk zich lokaal helemaal leegstorten als het tegenzit”, waarschuwt de weerman.

Daarom geeft het KNMI code geel af vanaf 16.00 uur tot 23.00 uur. En waarschuwt voor onweer, windstoten en veel regen in korte tijd. “Wees alert op wateroverlast en lokale overstromingen”, tipt ook de weerman.

Weer dit weekend

Na het onweer wordt het een stuk koeler in de provincie. “Vrijdag wordt het een graad of 15. Dat is 10 graden minder dan de dag ervoor. Wel is er later op de dag ruimte voor de zon”. In het weekend wordt het 18 graden en wisselen zon en regen elkaar af.