Crowdfunding voor Vitesse tikt nu al magische grens aan

De club trapte de crowdfunding donderdag af. Foto: Vitesse
De club trapte de crowdfunding donderdag af. Foto: Vitesse

ARNHEM – In amper 24 uur tijd heeft Vitesse met haar crowdfunding al de magische grens van 1 miljoen euro geslecht. De noodlijdende Arnhemse club laat vrijdagmiddag weten dat er al 1 miljoen euro is gedoneerd om Vitesse in leven te houden.

De club kampt met een schuld van 18,9 miljoen euro en voldoet niet aan de eisen van de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB om volgend seizoen betaald voetbal te kunnen spelen. Dat kan ertoe leiden dat de licentiecommissie binnen twee weken de proflicentie van Vitesse intrekt, wat zou betekenen dat betaald voetbal verdwijnt uit Arnhem.

Geld stroomt binnen

Sinds John van den Brom de aftrap gaf voor de crowdfunding, stroomde het geld in no-time binnen. Na een uur stond de teller al op 120.000 euro en twee uur later was die som al verdubbeld. Het geld komt uit alle hoeken van de samenleving en van supporters van vele clubs. Op sociale media roepen Vitessenaren en voetbaliconen op de club te steunen met een gift, zodat Vitesse levensvatbaar blijft.

Theo Janssen zegt vrijdag op X dat hij trots en dankbaar is dat Vitesse al zo snel op 1 miljoen euro is uitgekomen. “Dus: dank jullie wel. Maar we zijn er nog niet, dus blijf alsjeblieft doneren”, aldus de oud-middenvelder.

Waar de crowdfunding eindigt, is afwachten. Een woordvoerder van Vitesse zei donderdag, toen de actie begon, dat er geen streefbedrag was opgeschreven. “Maar we gaan de boel helemaal gek maken. Vitesse laat eens te meer zien dat de club levensvatbaar is”, voorspelde hij toen.

Ook selectie levert in

Ook de spelers van Vitesse doen mee aan de crowdfunding. Ze leveren een deel van hun salaris in doneren als groep een groot bedrag. Marco van Ginkel is onder de indruk. “Het is bizar hoe het leeft momenteel. Wij kunnen als groep natuurlijk niet achterblijven. Daarom hebben wij ook besloten om met zijn allen een salarisoffer te doen voor de club. Vanuit alle hoeken en gaten komen de donaties binnen. Op naar de twee miljoen euro!”, zegt de aanvoerder van Vitesse die zondag tegen FC Utrecht vrijwel zeker in de spits begint.

Mocht Vitesse geen proflicentie krijgen en daardoor failliet gaan, dan krijgen donateurs hun geld terug.