Echte clubliefde voor Vitesse brengt al 1,3 miljoen in het laatje

Ondernemers Danny en Batjo zamelen geld in voor Vitesse Foto: Vitesse
Ondernemers Danny en Batjo zamelen geld in voor Vitesse Foto: Vitesse

ARNHEM – ‘Voor Geel-Zwart’. Dat is het motto dat veel Arnhemmers, maar ook andere voetballiefhebbers deze dagen bezighoudt. Sinds het startschot van trainer John van den Brom om Vitesse te redden is het bedrag dat gedoneerd is al opgelopen tot 1,3 miljoen euro. En iedere donateur heeft zo zijn eigen reden om iets bij te dragen.

Supporters kunnen een individuele donatie doen richting Vitesse. Er zijn echter ook de nodige ondernemers die de portemonnee trekken. “Ik kan het als echte Arnhemmer niet verkroppen dat de club weggaat”, vertelt Mike Kudrya, eigenaar bij Van Sonsbeeck Makelaars. “Voetbal is een rode draad in veel families en je ziet gewoon dat voetbal verbindt.”

Volgens de eigenaar van de makelaardij is Vitesse niet alleen een voetbalclub, maar ook een gigantisch draagvlak voor Arnhem. Kudrya zegt dat hij het heel erg vervelend vindt dat de gemeente niets doet en Arnhem daarom moet laten zien dat Vitesse het waard is om voor te vechten. “Het zorgt naast verbinding tussen voetbalfans ook voor een enorme binding in de stad. Denk aan Connexxion, de McDonald’s die naast Gelredome gevestigd zit, of de kroegen in de stad die vol zitten met Vitesse-supporters die op de schermen naar de wedstrijden kijken”, zegt hij.

Maatschappelijk belang

“Met de vele en grote donaties kunnen we laten zien dat de bereidwilligheid er is en dat het vooral een maatschappelijk belang heeft. Wellicht ziet de gemeente dan in dat zo’n mooie club als Vitesse niet mag verdwijnen”, hoopt Kudrya.

Om namens het Arnhemse makelaarskantoor een steentje bij te dragen, doneert Van Sonsbeeck Makelaars per woning die ze in de verkoop neemt, 250 euro aan Vitesse. Daarnaast hoopt Kudrya zo ook andere bedrijven aan te sporen geld te doneren aan de club die volgens hem méér is dan alleen een voetbalclub.

Volledige dagopbrengst

Ook in Sportsbar ’t Huys op de Korenmarkt begint het geel-swerte hert te kloppen. Dit weekend wordt namelijk de volledige dagopbrengst van de zondag gedoneerd aan Vitesse. “Het zit nou eenmaal in de Arnhemmer om veel te zeiken, maar je ziet nu pas hoe essentieel zo’n club is voor een stad,” vertelt Wouter Janssen, eigenaar van ’t Huys. “Arnhem is Vitesse en ik weet gewoon niet beter. Al degradeert de club, dat maakt niet uit. Dan zijn we er ook gewoon op de maandagen. Zolang Vites maar niet verdwijnt.”

Zondag speelt Vitesse om 14.30 uur uit tegen FC Utrecht. “Alle supporters hebben een oproep gedaan en we verwachten nu zo’n vijfhonderd á zeshonderd man. Daarnaast hebben we vier portiers en zes barmannen die vrijwillig willen komen werken, dat is fantastisch”, zegt Janssen. “Het is gewoon super tof. Wel hebben we verzocht dat iedereen vuurwerk en rookbommen thuislaat. We willen er een gezellige dag van maken.”

Bij Broodje Tip Top op de Korenmarkt doen ze het net even wat anders. Eigenaren Danny en Batjo van de bekende broodjeszaak doneren al hun fooi van dit weekend namelijk aan de club. Nadat de totale opbrengst is berekend, maken de twee er zelf nog ‘een mooi bedrag’ van.

Vitesse-tompouce

Van komende maandag tot woensdag wordt bij Bakkerij Koenen de Mister Vitesse-tompouce verkocht. Deze geelzwarte tompouce is gerefereerd aan de enige echte Mister Vitesse, Theo Bos: ze worden voor 4 euro per stuk verkocht, een verwijzing het rugnummer van de inmiddels overleden Vitesselegende. De opbrengst van deze tompoucen gaat ook naar de crowdfundingactie. “De eerste Vitessetompouce zal ik maandag persoonlijk overhandigen aan de vrouw van Theo Bos”, vertelt Arjan Koenen, manager bij de bakkerij.

Muzikale ode

Zaterdagochtend klonk de Eusebiuskerk in Arnhem al even anders dan normaal. Het kerkorgel speelde namelijk het lied Vitesse Vitesse als muzikale ode aan de Arnhemse club.

Bekijk de beelden: