Deadline nadert, wat moet Vitesse doen om licentie te behouden?

Marco van Ginkel (rechts) en Ramon Hendriks van Vitesse Foto: Omroep Gelderland
Marco van Ginkel (rechts) en Ramon Hendriks van Vitesse Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Vitesse heeft nog negen dagen om een plan in te dienen bij de licentiecommissie van de KNVB. De Arnhemse club is druk bezig om de toekomst veilig te stellen, maar tijd is de grote vijand. En er moeten ook enkele andere obstakels worden overwonnen. Zo staat het ervoor.

“Vitesse betekent snelheid, maar daar merk ik hier niks van”, was ooit een gevleugelde uitspraak van ex-trainer Aad de Mos toen een transfer lang op zich liet wachten. Maar nu is Vitesse gebaat bij snelheid en de club kan zich absoluut geen slordigheden permitteren.

Een monsterklus voor interim-directeur Edwin Reijntjes en de ervaren adviseur Paul van der Kraan. Het belangrijkste probleem is de overdracht van de aandelen, die nog altijd in Russische handen zijn. Als dat op 17 mei niet is veranderd, krijgt Vitesse sowieso geen licentie. Valeri Oyf is al heel lang bereid om zijn aandelen over te dragen en de bestemming had Coley Parry moeten zijn. Maar de Amerikaan kreeg dinsdagavond definitief nul op het rekest.

Vitesse voor altijd

Reijntjes is bezig om een nieuwe stichting te creëren, Vitesse voor altijd, waarin de aandelen kunnen worden ondergebracht. Maar de vraag is wie de aandelen dan daadwerkelijk gaat overnemen. Voorlopig is daar nog geen concrete kandidaat voor. Een nieuwe eigenaar zou de makkelijkste oplossing zijn, maar er zou ook een collectief van Arnhemse en Gelderse ondernemers pakketten met aandelen in handen kunnen krijgen.

Interim-directeur Edwin Reijntjes – Foto: Omroep Gelderland

Verder heeft Coley Parry nog een claim op de aandelen liggen. Maar nu het beroep om alsnog eigenaar te worden door de KNVB is verworpen, kan hij maximaal nog 24,9 procent van de aandelen in handen krijgen. En die variant lijkt al tijden van de baan, want Vitesse en Parry liggen inmiddels op ramkoers. Volgens Reijntjes is er wel een doorbraak aanstaande om de claim van de Amerikaan op de aandelen op te lossen.

Daarnaast heeft de club een enorm financieel probleem: een schuld van 18,9 miljoen euro. Het gaat om de Belastingdienst, 150 andere crediteuren en Coley Parry. Om te overleven heeft de club sinds de komst van de Amerikaan ongeveer 14 miljoen euro van hem geleend. Nu Parry definitief uit de club lijkt te verdwijnen, moet daarvoor een oplossing worden gezocht.

Oude truc

Er wordt teruggegrepen op een oude ’truc’ van Paul van der Kraan. In 2007 kampte Vitesse met hem als directeur met een schuld van 27 miljoen euro. Via een vrijwillige crediteurenakkoord werd 21 miljoen daarvan weggewerkt. Het kostte de club toen zes miljoen om die schulden af te kopen.

Een dergelijke constructie ambieert Vitesse nu weer. Via een Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet maakt het voor ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeren mogelijk om schulden buiten faillissement te herstructureren, door middel van het sluiten van een onderhands akkoord met schuldeisers en aandeelhouders.

Investeerders van Parry

Het grootste probleem vormt Coley Parry. Hij moet akkoord gaan met het afkopen van zijn lening. En dan is het ook nog niet zijn eigen geld, want Parry werkt via zijn bedrijf Common Group met investeerders per project. De Amerikaan kan het zakelijk gezien eigenlijk niet maken om akkoord te gaan met het laten afkopen van zijn schuld, want dan kan zijn bedrijf de investeerders niet terugbetalen.

Geen weldoener

Maar ook als het zijn eigen geld zou betreffen, was het vreemd als Parry slechts een klein deel van het bedrag terug zou krijgen. Hij is een zakenman en geen weldoener. Bovendien is de sfeer tussen Vitesse en de Amerikaan vertroebeld, hij is recentelijk neergezet als een boeman die niet mee wil denken met de club. “Er zijn blijkbaar mensen die mij willen beschadigen rondom de club”, zei Parry toen.

Coley Parry is boos – Foto: Omroep Gelderland

Ondertussen probeert Vitesse van alles om toch maar zoveel mogelijk geld binnen te halen. Er is een crowdfunding gestart die inmiddels al ruim anderhalf miljoen euro heeft opgeleverd. Met een benefietwedstrijd, een concert in het supportershome en mogelijk een benefietavond in Luxor Live of Musis wordt ongetwijfeld nog meer geld opgehaald. Maar nooit genoeg om het financiële probleem op te lossen. “Mensen zeggen wel dat je het daar niet mee redt en dat weet ik ook wel. Maar je geeft wel een signaal af, hoe belangrijk deze club is voor heel veel mensen”, weet trainer Edward Sturing.

Geld voor de seizoenkaarten

De club wil ook inkomsten naar voren halen, zoals het geld voor de seizoenkaarten voor volgend seizoen, om te kunnen voldoen aan de verplichtingen voor het lopende seizoen. Maar dat geld kan Vitesse dan niet aanwenden voor de begroting voor het nieuwe seizoen. En ook die moet sluitend zijn, anders krijgt de club geen licentie.

Verder moet de club naarstig op zoek naar geschikte bestuurders. Niet voor niks zijn de huidige bewindvoerders een interim-directeur en een adviseur. Technisch directeur Benjamin Schmedes vertrekt en krijgt om financiële redenen geen opvolger.

Een nachtclubeigenaar als directeur

Maar ook de Raad van Commissarissen moet opnieuw worden ingevuld, dat is ook één van de licentie-eisen. En er moeten ook mensen gevonden worden die in de Stichting Vitesse Voor Altijd willen plaatsnemen. Het vinden van goede bestuurders is al jaren een probleem bij de Arnhemse club. Als algemeen directeur had Vitesse al een nachtclubeigenaar, een doorgeschoven financieel directeur en een doorgeschoven commercieel directeur. Maar de werving voor een ervaren algemeen directeur leverde al jarenlang geen gelouterde kandidaten meer op.

Einde niet op 17 mei

De deadline om de plannen in te dienen is dus 17 mei. Maar als de club niet voldoet aan de eisen van de licentiecommissie, is dat nog niet het definitieve einde. Maar het voorlopig intrekken van de licentie zou wel een mokerslag zijn. De begroting van de club moet op 15 juni worden ingediend. Dat geldt overigens voor alle clubs in het betaald voetbal.

Vitesse heeft zelfs dan nog een ontsnappingsroute tot 1 juli, want dan wordt het definitieve competitieprogramma bekend. En zelfs dan heeft Vitesse nog een mogelijkheid om alsnog toe te worden gevoegd.

Oneven aantal

Want zonder de Arnhemse club bestaat de eerste divisie uit negentien clubs en is er dus wekelijks een club vrij. Tegen die club zou Vitesse dan kunnen spelen. Maar zo ver wil de club het liever niet laten komen en de KNVB al helemaal niet.