Hevig onweer verpest feestelijke intocht avondvierdaagse

De helft van de deelnemers was onderweg toen het noodweer losbarstte Foto: Foto ter illustratie
De helft van de deelnemers was onderweg toen het noodweer losbarstte Foto: Foto ter illustratie

DIEREN – De feestelijke intocht van de 59e Avondvierdaagse Dieren is donderdag letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Door hevig onweer werd het te gevaarlijk op de route, waardoor de organisatie zich genoodzaakt voelde de laatste wandeldag af te gelasten.

Het besluit werd genomen in overleg met de Veiligheidsregio, vertelt Michelle Hennekes van Stichting Avondvierdaagse Dieren. “We zaten tussen twee buien in. Het ging echt flink tekeer met flitsen en harde knallen. Veel kinderen waren bang.”

Volste begrip

Bij de avondvierdaagse in Dieren kan worden gekozen uit drie afstanden: 5, 7,5 en 10 kilometer. Een deel van de ruim 1500 deelnemers was nog niet vertrokken toen er een streep werd gezet door de laatste dag.

In Gelderland gold vandaag van 13.00 tot 20.00 uur code geel. Het KNMI waarschuwde voor onweersbuien met kans op hagel, windstoten en lokaal veel neerslag in korte tijd.

“Ongeveer de helft was onderweg. De meeste mensen hadden het volste begrip voor de afgelasting, maar ze vonden het wel jammer”, aldus Hennekes. Volgens haar liep een deel van de wandelaars op eigen risico door.

Toch een medaille

Op de start- en finishlocatie was het rond 18.45 uur harstikke druk. Want ondanks de afgelasting mochten de deelnemers wel hun medaille ophalen. Het is overigens niet de eerste keer dat noodweer roet in het eten gooit. In 2012 werd de Avondvierdaagse Dieren ook om die reden afgelast.