Ook buiten de Veluwe meer wolvenroedels verwacht

Een wolf op de Veluwe. Foto: ANP
Een wolf op de Veluwe. Foto: ANP

– Op dit moment leven er zeven wolvenroedels op de Veluwe en nog twee in het grensgebied van Friesland, Drenthe en Overijssel. Dit kunnen er in de toekomst meer worden, tot wel 56 roedels. Ook buiten natuurgebieden zoals de Veluwe. Wanneer en of deze ‘buurman met grote tanden’ zich vermeerdert, is nog koffiedik kijken. “Eindigen ze op de snelweg, trekken ze naar België?”

Vooral het noorden en oosten van Nederland blijken aantrekkelijk voor de wolf, stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit (WUR). Ze rekenen in de toekomst op zo’n 23 tot 56 Nederlandse wolvenroedels, meldt de NOS. Eén roedel telt volgens de onderzoekers gemiddeld vijf tot negen wolven.

Trekken ze naar België?

Op welke termijn Nederland de 23 tot 56 roedels zal huisvesten is onduidelijk. “Dat is echt koffiedik kijken”, zegt ecoloog en een van de onderzoekers, Dennis Lammertsma. “Dat hangt van allerlei factoren af. Hoeveel jongen krijgen ze? Eindigen ze op de snelweg, trekken ze naar België?”

De gebieden waar de wolf zich in de toekomst kan vestigen. – Foto: NOS

Als de wolf niet al te kieskeurig is in het landschap, kan deze permanent gaan wonen in vrijwel het gehele noordoosten van Nederland. In Flevoland, op de Utrechtse Heuvelrug en in grote delen van Noord-Brabant.

Mocht de wolf hogere eisen stellen, dan blijft het leefgebied beperkter. De onderzoekers verwachten dat het roofdier zich dan ‘mettertijd’ zal verspreiden over de Veluwe, het zuidoosten van Flevoland, het Drents-Friese Wold en in delen van Noord-Brabant.

Precies voorspellen is onmogelijk

In 2015 is er voor het eerst weer een wolf in Nederland gesignaleerd. Drie jaar later vestigde een wolf zich permanent op de Veluwe. “De kaart maakt vooral duidelijk dat we wolvenroedels ook kunnen verwachten buiten natuurgebieden zoals de Veluwe”, vertelt Glenn Lelieveld, coördinator van het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.

Precies voorspellen waar wolven zich vestigen, is onmogelijk. De wolf is volgens de onderzoekers “een ‘plastische soort’, een opportunist die zich aanpast aan nieuwe omstandigheden”. Wolven hebben beboste gebieden nodig waarin ze nestplekken vinden. Jonge wolven die op zoek zijn naar een eigen leefgebied kunnen daarentegen overal opduiken, ook in steden.

'Buurman met grote tanden'

Voor het onderzoek gebruikten de wetenschappers onder meer informatie over de typen landschap waar wolven met zenders in Duitsland in leven, zoals bos en heide. Die informatie stopten ze in een model, samen met informatie over het landschap in Nederland, de bevolkingsdichtheid en bijvoorbeeld de mate waarin mensen het landschap hebben aangepast.

Lelieveld vindt het onderzoek vooral belangrijk voor beleidsmakers. “Hoe gaan zij mensen die wonen in de gebieden waar de wolf naartoe komt helpen om samen te leven met hun nieuwe buurman met grote tanden? Het contact tussen mensen en wolven moet zo minimaal mogelijk blijven, in ieders belang.”