Vitesse krijgt extra uitstel van de KNVB: ‘Echt de laatste kans’

Vitesse luidt de noodklok nu de tijd dringt Foto: Omroep Gelderland
Vitesse luidt de noodklok nu de tijd dringt Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Vitesse krijgt langer uitstel van de licentiecommissie van de KNVB om een sluitende begroting in te dienen. De proflicentie en daarmee het voortbestaan van de Arnhemse club staat op het spel. De nieuwe deadline ligt op maandag 17 juni.

Vitesse heeft donderdag uit Zeist, waar de KNVB zetelt, positief nieuws gekregen. De licentiecommissie stelt dat de directie op de goede weg is en daarmee extra respijt krijgt. De eerdere deadline was twee dagen eerder.

Ook stelde de KNVB dat er iedere week een meetmoment zou zijn. Dat is nu ook 17 juni geworden. De licentiecommissie is tot de conclusie gekomen dat omstandigheden in korte tijd wezenlijk en in positieve zin zijn gewijzigd.

Noodklok

Algemeen directeur Edwin Reijntjes reageert verheugd, maar luidde eerder vandaag ook weer de noodklok omdat ondernemers uit de regio nog altijd niet met grote zakken geld op de stoep staan voor het noodlijdende Vitesse.

“Ik wil de noodklok luiden. We hebben nog drie weken voor een sluitende begroting. We zijn nog steeds van mening dat we niet tot nauwelijks verder kunnen snijden dan we nu op papier hebben staan. Dat betekent dat we een gat in onze begroting hebben van zes miljoen euro, los van de schuldenlast.”

“Externe financiering is dus een absolute noodzaak. Dit proces gaat echter te langzaam. Het is nog niet genoeg. De komende week staan er veel afspraken in de agenda. Hopelijk zorgt dit voor de benodigde injectie. Als de regio immers wat wil, is dit echt de laatste kans.”

Drie speerpunten

De focus voor Vitesse ligt de komende weken nu op drie essentiële zaken. Ten eerst moet de relatie met huisbankier ING hersteld worden. Die eisten dat de club de banden met de Russen zou doorsnijden en dreigden de samenwerking op te zeggen. Twee weken geleden lukte dat en gingen de aandelen over in de Stichting Vitesse voor Altijd.

Ten tweede moet ook de verhouding met BDO Accountants worden hersteld. Die weigerden en konden ook de jaarrekening niet tekenen omdat Vitesse nog altijd in Russische handen was en niet voldeed aan de licentievoorwaarden van de KNVB.

En verder moet er dus een dekkende begroting komen. Vitesse draagt een schuldenlast van bijna 19 miljoen euro met zich mee. De grootste crediteur is de Amerikaan Coley Parry met 14,3 miljoen. Die zag een overname afketsen en wil nu zoveel mogelijk geld terug. Als Vitesse een kwijtscheldingsprocedure (WHOH) in gang zet, verdampt het geld van Parry aanzienlijk.