Klimaatactivisten bezetten Hogeschool Velp opnieuw: ‘Blijven hele week’

Het tentenkamp bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Foto: Omroep Gelderland
Het tentenkamp bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is opnieuw bezet. Een jaar na hun vorige bezetting keren actievoerdende studenten terug omdat hun eisen nog altijd niet zouden zijn ingewilligd. Zij willen een open dialoog over de banden die de hogeschool volgens hen heeft met vervuilende bedrijven die maximale winst nastreven. “Daardoor worden boeren helemaal klemgezet”, stelt activist Arvid Volborth.

Maandagochtend om 6.00 uur hebben studenten hun tentenkamp bij de hogeschool opgezet. “We hebben banners, eten en muziek. We maken het ook een beetje gezellig.” Op dit moment zijn er acht studenten bij de bezetting en krijgt de actiegroep support van ongeveer twintig, weet Arvid. Ze zijn bereid er te overnachten. “Sowieso deze hele week.”

Het is hen te doen om bedrijven als ABN Amro, Rabobank, FrieslandCampina, VION, Agrifirm en The Coca-Cola Company, legt Arvid uit. “Die willen zoveel mogelijk produceren voor een zo laag mogelijke prijs. Dat melkt boeren helemaal uit.”

Ook zadelt de huidige weg toekomstige generaties op met hoge kosten, stelt Arvid. “Bijvoorbeeld vanwege de klimaatimpact.” Daarom moeten volgens hem ook alle banden met de fossiele industrie worden verbroken die de hogeschool nog altijd indirect heeft.

Einde kapitalisme?

Of dat in feite geen kritiek is op het hele Westerse kapitalistische systeem? “Wij geloven inderdaad dat dat systeem op zijn einde loopt. Daarover willen wij praten.” Communisme wil Arvid dat niet noemen. “Al zijn er wellicht overeenkomsten. Wij willen de macht teruggeven aan de gewone man.”

Daarbij denkt de actiegroep aan meer kleinschalige boeren die lokaal produceren met lokale input. “Dat betekent geen soja uit Brazilië, geen grote machines en geen honderden hectaren aan land.” Met minder omzet maar ook minder kosten, moet er zo toch een goede boterham voor de boer overblijven, is het idee.

Of hij niet bang is dat dat leidt tot hogere voedselprijzen? “Dat zou kunnen, al is dat geen gegeven. Maar het bespaart uiteindelijk enorm op de zorgkosten als we meer gezond en lokaal eten. Bovendien moet de overheid belastingvoordelen geven op dat gezonde eten en kunnen mensen die meer verdienen ook meer betalen.”

'Willen alleen een open dialoog'

De demonstranten eisen niet dat hun voorwaarden allemaal per direct worden ingevoerd, maar dat er een ‘constructieve, veilige en open dialoog over plaatsvindt die transparant is voor iedereen’, verduidelijkt Arvid tijdens de demonstratie die er vredelievend aan toegaat.

“Tot nu toe verbreken wij geen banden,” zegt Judith van den Hul, woordvoerder van de Hogeschool. “Wat ik wel kan zeggen is dat wij heel zorgvuldig omgaan met de onderzoeken, die wij aanvragen. En dat wij alleen maar duurzame vraagstukken oplossen. En dat is eigenlijk ook hoe wij samenwerken met bedrijven.”

Rond 10.15 uur maandagochtend was er een gesprek tussen de hogeschool en de studenten. De actievoerders is aangeboden om morgen in gesprek te gaan met het bestuur van de school. Daar zijn de studenten nog niet over uit. Na de vorige demonstratie zijn drie gesprekken gevoerd over het organiseren van zo’n gesprek en heeft de burgemeester zich erin gemengd, herinnert de actievoerder. “Maar dat liep vast omdat de directie alleen passief wilde luisteren en niet actief aan het gesprek wilde deelnemen. Terwijl wij juist willen dat de onderwijsinstelling antwoord geeft op onze vragen.”

Opmerkelijk bij dit alles is dat de Hogeschool Van Hall Larenstein twee weken geleden is uitgeroepen tot duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Zo’n tentenkamp met klimaatactivisten voor de deur, dat moet toch pijn doen zou je denken. “Dat doet zeker geen pijn. Het is fijn om betrokken studenten te hebben en ik denk dat we die hier zien”, aldus Van den Hul.

Ontruiming

En als er weer wordt ontruimd door de politie zoals de vorige keer? “Dan komen we de volgende dag terug”, besluit Arvid strijdvaardig. Bij de hogeschool ligt de vraag op tafel of de studenten op die plek kunnen blijven.