Bezetting hogeschool Velp duurt voort: ‘Mensen komen eten brengen’

Activisten aan het ontbijt voor hun tentenkamp op het hogeschoolterrein. Foto: Eigen foto.
Activisten aan het ontbijt voor hun tentenkamp op het hogeschoolterrein. Foto: Eigen foto.

VELP – De bezetting van hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is nog altijd gaande. Klimaatactivisten brachten er de nacht door in hun tentenkamp op het schoolterrein. Zij zijn vastbesloten om te blijven zolang hun eisen niet zijn ingewilligd. Deze morgen volgt een gesprek met het college van bestuur van de hogeschool.

Daar moet uitkomen dat er minimaal een datum is voor de ‘constructieve, veilige, transparante en open dialoog’ die zij zo graag willen, verduidelijkt activist Arvid Volborth. Daarin willen zij onder meer het gesprek aan over de banden van de hogeschool met grote bedrijven die, in hun ogen, geld verdienen over de ruggen van boeren en de fossiele industrie steunen.

Vorig jaar mei bezette de actiegroep voor het eerst de hogeschool met dezelfde eisen. Daarna volgden gesprekken tussen hen en het schoolbestuur met een facilitator die door burgemeester Carol van Eert was voorgedragen. Die leidden niet tot een oplossing. Volgens de activisten omdat het bestuur in de open dialoog alleen passief wil komen luisteren en niet actief aan het gesprek deelnemen. Maandagmorgen om 6.00 uur bezetten zij daarom de hogeschool opnieuw.

De nacht is verder rustig verlopen, vertelt Arvid. “Er was een beveiliger. Die stond gewoon relaxed met ons te praten. Het was gemoedelijk.”

Er kwam zelfs een gezin, dat de berichtgeving van Omroep Gelderland had gezien, een tas met eten brengen. “Superlief. Ze vonden het mooi dat wij zo vreedzaam zijn.” Koud was het volgens Arvid niet. “We hebben allemaal goed geslapen.”

'Schuiven ergernissen aan de kant'

Dinsdagmorgen vindt een gesprek plaats tussen de activisten en het college van bestuur van de hogeschool. “Eigenlijk zijn we wel klaar met praten”, ervaart Arvid. “Maar we hebben elkaar toch nodig. Dus schuiven we onze ergernissen aan de kant en gaan met frisse energie het gesprek in.”

Hij hoopt op een concrete uitkomst. “En zo niet, dan blijven we hier. We zitten al anderhalf jaar in dit proces. Ze weten dondersgoed wat we willen.”

'School heeft het even zo gelaten'

Burgemeester Carol van Eert legt uit dat zijn bevoegdheid gaat over demonstraties op de openbare weg. Omdat dit op het terrein van de hogeschool plaatsvindt, is dat volgens hem in eerste instantie een zaak van de onderwijsinstelling zelf. “Dat wordt natuurlijk anders als er ongeregeldheden zouden zijn.” Dat is hier vooralsnog niet het geval, constateert Van Eert.

De burgemeester geeft aan wel door alle partijen goed geïnformeerd te zijn. “De school heeft ervoor gekozen om het nu even zo te laten.”

'Dan kan de politie een rol spelen'

Mocht de school op enig moment toch besluiten dat de demonstratie op hun terrein moet worden beëindigd en de studenten weigeren dat, dan kan de politie daar wel een rol in gaan spelen, weet Van Eert. Vorig jaar gebeurde dat ook. Toen zaten de studenten in het schoolgebouw zelf.

Een woordvoerder van de hogeschool zegt ervan uit te gaan dat ze er ‘in harmonie met elkaar uitkomen’. “We zijn met elkaar in gesprek. Er zijn van beide kanten wat nieuwe mensen bij. Dat geeft weer een andere dynamiek.”

'Maximale is geprobeerd'

Van Eert zegt te hopen dat de studenten en het bestuur dit keer wel goed met elkaar in gesprek komen. “Ik denk dat de facilitator de vorige keer het maximale heeft geprobeerd, maar je moet constateren dat het niet naar tevredenheid van beide partijen was.”

Lees hier alles over de demonstraties op de hogeschool in Velp.