Rheden wil Posbank toegankelijk houden voor ouderen en gehandicapten

De Posbank wordt deels afgesloten. Foto: Omroep Gelderland (archief)
De Posbank wordt deels afgesloten. Foto: Omroep Gelderland (archief)

RHEDEN – De gemeente Rheden onderzoekt wat gedaan kan worden voor mensen die slecht ter been zijn, wanneer de Posbank gedeeltelijk wordt afgesloten in de weekenden, op feestdagen en in de maanden juli en augustus.

Vanaf 1 juli worden wegen naar de Posbank deels afgesloten om ‘de balans tussen natuur, recreatie en leefomgeving te herstellen’. Tijdens de afsluitingen zijn Paviljoen De Posbank en de grote parkeerplaats daarbij alleen nog via de Schietbergseweg bereikbaar. Die wordt weer tweerichtingsverkeer.

'Onderzoek voor mensen die slecht ter been zijn'

“Er zijn nog geen speciale voorzieningen voorzien”, vertelt een gemeentewoordvoerder dinsdag. “We zijn wel aan het onderzoeken wat mogelijk is voor mensen die slecht ter been zijn om toch in het gebied te komen. Dat kan zijn met pendeldiensten, maar misschien zijn er andere mogelijkheden.”

Een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) voorziet geen grote problemen voor ouderen door de afsluiting. “Iedereen begrijpt wel dat dat gedaan wordt voor de natuur. Ik denk dat ouderen prima kunnen anticiperen als dat zo is. Daar valt best wel een mouw aan te passen.”

Mensen met gehandicaptenparkeerkaart

Voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart is er al wel een oplossing. “Zij kunnen naar parkeerplaats De Driesprong. Daar is een uitkijkpunt. Alle mensen met zo’n kaart kunnen via de Schietbergseweg naar De Driesprong. Verkeersregelaars laten hen dan door als ze de gehandicaptenparkeerkaart laten zien”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

“Natuurmonumenten is erg blij met het besluit”, stelt een woordvoerder van die organisatie. “Dat betekent dat eindelijk het gemotoriseerd verkeer uit het gebied gaat en aan de rand van het natuurgebied terechtkomt. Dat geeft veel meer rust voor dieren, voor de natuur, maar ook voor recreanten die op een veel prettiger manier het gebied kunnen beleven.”

Historisch moment

“Natuurmonumenten wilde dat al vanaf de jaren zeventig, dus we hebben er al heel lang aan gewerkt. Dus we zijn heel blij. Het is wel een historisch moment voor de natuur in Nederland.”

Dat beaamt wethouder Paul Hofman van de gemeente Rheden. “De Posbank is de afgelopen decennia steeds drukker geworden. Steeds meer mensen komen hier op bezoek. Dat is op zichzelf hartstikke goed nieuws. Dan genieten ze ook van de natuur. Maar veel mensen komen ook met motoren, met auto’s en dat geeft verstoring, zowel voor de natuur als voor de mens.”

'Zorgen dat trend gekeerd wordt'

“Daarom zorgen we ervoor die die trend gekeerd wordt en we echt gaan inzetten op de natuurbeleving en de natuur zelf, die zich in rust kan ontwikkelen”, benadrukt de wethouder.

Het besluit is vorige week genomen door de gemeenten Rheden en Rozendaal, maar staat nog niet helemaal vast. Er is nog beroep mogelijk.